Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Alain Juppé

Article de referència:
Un any de canvis polítics i socials
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Política internacional (1336)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Alain Juppé (23)
Édouard Balladur (6)
Jacques Chirac (161)
8 lectures d'aquest article
Alain Juppé
El 17 de maig de 1995, Alain Juppé, fins llavors ministre d'Afers Estrangers del govern d'Édouard Balladur sorgit de les eleccions generals de 1993, va ser nomenat primer ministre de França, coincidint amb la victòria de Jacques Chirac a les eleccions presidencials del mateix mes.

Alain Juppé va néixer el 15 d'agost de 1945 a Montde-Marsan, un poble al sud de Bordeus. El seu pare era pagès i la seva mare filla d'un jutge. Va ser ella la que es va encarregar directament de la seva educació i el va encaminar cap a la carrera d'alt funcionari: es va graduar a l'École Nationale Superieur, va estudiar ciències polítiques i es va llicenciar a l'École Nationale d'Administration, per ingressar després al cos d'inspectors de finances.

Casat des dels 19 anys amb Christine (la filla del metge del seu poble), amb qui va tenir un fill, va començar la carrera política el 1976 integrant-se a l'equip del primer ministre Chirac. No va obtenir, però, un escó parlamentari fins al 1984. El 1986, després de la victòria de la dreta a les legislatives, va ser nomenat secretari d'Estat d'Economia i Finances, a les ordres del ministre Édouard Balladur, i ho va ser fins al 1993, any en què Balladur va ser nomenat primer ministre i ell va passar a encapçalar el ministeri d'Afers Estrangers.

El 1993 es va casar, per segona vegada, amb Isabelle, una periodista divorciada que ja tenia un fill. El nou matrimoni Juppé van tenir el seu primer fill el 30 d'octubre de 1995.