Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Albert Closas

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Albert Closas (4)
Amparo Rivelles (1)
Juan Antonio Bardem (8)
Margarida Xirgu (1)
Entitats Entitats
Creu de Sant Jordi (113)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Buenos Aires (Argentina) (28)
Madrid (Comunitat de Madrid) (909)
51 lectures d'aquest article
12 impressions d'aquest article
Albert Closas
Ens van deixar
L'actor Albert Closas va morir a Madrid el 19 de setembre de 1994. Feia temps que arrossegava una complicada malaltia, un emfisema pulmonar, que el va anar consumint a poc a poc, malgrat els seus esforços per sobreviure. Quasi fins a l'últim moment va continuar treballant. Al mes de gener encara actuava al teatre Alcázar de Madrid, en l'obra El canto de los cisnes, juntament amb Amparo Rivelles.

Albert Closas havia estat un gran fumador: consumia quatre paquets de cigarrets al dia. Els símptomes de malestar van començar per les festes de Nadal. Des de llavors va lluitar amb valentia: concedia entrevistes, es deixava veure en públic, però el càncer va poder més que ell. Deia que sempre s'havia fet pagues que viuria fins als 50 anys i que n'havia aconseguit 22 de més a més. Què més podia demanar?, repetia en els últims intervius.

Albert Closas va néixer a Barcelona el 30 d'octubre de 1921. Era fill d'un advocat, fundador d'Acció Catalana i conseller de la Generalitat, a més de col•laborador de les publicacions La Publicitat i Revista de Catalunya.

En esclatar la guerra, la seva família es va traslladar a França i més tard a Buenos Aires, on Closas va ingressar a l'escola d'art dramàtic que hi havia organitzat l'actriu catalana Margarida Xirgu, amb qui va debutar en l'ofici.

L'any 1955, de retorn a Espanya, va rodar amb Juan Antonio Bardem Muerte de un ciclista. Des de llavors va anar alternant la seva feina entre Espanya i l'Argentina. L'any 1961 va fundar una companyia pròpia amb Simone Renant a París i un any després el teatre Marquina de Madrid.

Els anys seixanta van ser els anys dels seus èxits més grans, tant en teatre com en cinema. L'any 1962 va rodar una de les seves pel•lícules emblemàtiques, La gran família, que tindria dues seqüeles. Als anys setanta, Closas era ja un dels actors amb més prestigi del panorama espanyol, sense deixar d'anar a l'Argentina.

Albert Closas va compaginar aquest protagonisme hispànic amb intervencions puntuals en l'escena catalana. Així, per exemple, l'any 1971 va presentar al teatre Moratín de Barcelona l'obra Visquem un somni, de Sacha Guitry, en versió de Joan Oliver. Als anys noranta, va ser el principal protagonista de la sèrie de TV3 Sóc com sóc. En reconeixement a aquesta tasca, Closas va rebre la Creu de Sant Jordi.