Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Alberto Fujimori

Article de referència:
La guerra de la fi del món
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Alan García (7)
Alberto Fujimori (38)
Mario Vargas Llosa (11)
Entitats Entitats
Cambio 90 (2)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Perú (42)
18 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
Alberto Fujimori
Alberto Fujimori va néixer a Lima el 28 de juliol de 1938. Fill d'immigrants japonesos, va fer estudis d'enginyeria agrònoma.
La seva carrera política va tardar a materialitzar-se, i no va ser fins a l'arribada del populista Alan García al poder, l'any 1985, que Fujimori va començar a destacar. Fujimori va criticar durament la via intermèdia entre l'imperialisme i el socialisme, preconitzada per García, i l'any 1988 va fundar Cambio 90, la formació amb què el 1990 arribaria a la presidència del país, desbancant la candidatura de l'escriptor Mario Vargas Llosa.

Quan Fujimori va arribar a la presidència, el Perú es trobava en un carreró sense sortida a causa de la crisi econòmica, el terrorisme i la corrupció. Ell es va presentar com l'home capaç de resoldre tots els problemes de cop. Certament va obenir èxits importants en la lluita contra Sendero Luminoso, inclosa la captura i l'empresonament del líder d'aquesta guerrilla, Abimael Guzmàn , i uns resultats econòmics sense precedents: el 1990 el Perú tenia una inflació del 8.000%, i el 1995 només era del 40%.

Però l'altra cara de la moneda va ser l'escàs respecte de Fujimori per les regles del joc democràtic. El 1993 va protagonitzar un autocop d'Estat, aliant-se amb militars per evitar l'acció dels seus opositors i perpetuar-se en el poder. Malgrat les crítiques de bona part de la comunitat internacional, Fujimori va elaborar una nova Constitució que establia un règim presidencialista, unicameral i centralista.