Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Aleksander Kwasniewski

Article de referència:
El final de l'era Walesa
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Aleksander Kwasniewski (15)
Lech Walesa (17)
Entitats Entitats
Partit Obrer Unificat de Polònia (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Polònia (36)
18 lectures d'aquest article
8 impressions d'aquest article
Aleksander Kwasniewski
Aleksander Kwasniewski va néixer a Bialograd el 15 de novembre de 1954. Fill d'un cirurgià i una infermera, va estudiar comerç exterior a la Universitat de Gdansk, si bé no va arribar a treure's el títol, tot i que durant la campanya electoral ell es presentava com a economista.

A la universitat es va afiliar primer a la Unió Socialista Estudiantil, i el 1978 va ingressar al Partit Obrer Unificat de Polònia (POUP). El 1980 va ser nomenat responsable de cultura de les joventuts comunistes.
Poc abans del cop d'Estat que el desembre de 1981 va portar el general Wojciech Jaruzelski al poder, Kwasniewski va assumir la direcció del diari ITD, un dels mitjans oficials del règim. El 1984 es va convertir en ministre de Joventut i el 1989 va accedir a la cartera d'Esports.

En els anys del canvi, quan Walesa i Solidaritat aconseguien desfer a poc a poc les pretensions de continuïtat comunistes, Kwasniewski va assumir la direcció del POUP i el 1989 va encetar la seva reconversió en un partit socialdemòcrata, l'Aliança Democràtica de l'Esquerra, nascut el 1990, que va ser el partit més votat a les eleccions generals del setembre del 1993.

Casat amb Jolanta des del 1980 i amb una filla, durant la campanya de les eleccions presidencials va ser acusat pels seus opositors de tenir 35.000 accions a nom de la seva dona en una companyia d'assegurances, de la qual també eren socis altres ex-comunistes, i de no haver-les declarat.