Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclňs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Alex Zülle

Article de referčncia:
Zülle pren el relleu d'Indurain
Fes-ho cňrrer Fes-ho cňrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Ciclisme (171)
Esportistes, entrenadors, dirigents esportius (558)
Personatges Personatges
Alex Zülle (14)
Manolo Saiz (4)
Miguel Indurain (41)
Tony Rominger (13)
Entitats Entitats
Grup Esportiu ONCE (22)
París-Niça (competició de ciclisme) (2)
Setmana Catalana de Ciclisme (5)
Tour de França (80)
Tour de Vaucluse (1)
Unió Ciclista Internacional (17)
Volta Ciclista a Catalunya (20)
Vuelta a Espanya (30)
Indrets geogrŕfics Indrets geogrŕfics
Wil (Suďssa) (1)
19 lectures d'aquest article
3 impressions d'aquest article
Alex Zülle
El 1996 va ser l'any dels ciclistes suďssos, perň molt especialment el del corredor de l'equip ONCE Alex Zülle, que amb 28 anys va guanyar el Mundial contrarellotge, la Vuelta i la Volta a Catalunya, i va acabar l'any com a primer de la classificació de la Unió Ciclista Internacional. Zülle era un ciclista molt complet, dotat d'una extraordinŕria potčncia física que li permetia imposar-se tant a les contrarellotges com a les etapes més dures de muntanya.

Fins llavors a Zülle se l'havia acusat sempre de falta de concentració, un problema que l'havia fet caure molts cops de la bicicleta. Havia perdut una Vuelta a Espanya després de dues caigudes espectaculars en una mateixa etapa quan perseguia Tony Rominger sota la pluja. Al Tour de feia dos anys havia perdut molts minuts en una estranya contrarellotge, tot i que després havia acabat en el segon lloc. La seva imatge donant un cop al cap a una hostessa amb el trofeu havia donat la volta al món.

Cal tenir en compte, perň, que no totes les desgrŕcies eren fruit del seu carŕcter despistat. Alex Zülle, nascut a Wil (Suďssa) el 5 de juliol de 1968. tenia greus problemes de visió que li impedien ser més competitiu, molt especialment quan en els descensos de les etapes de muntanya apareixia la pluja i se li entelaven les ulleres. Perň precisament aquesta forta miopia va contribuir al seu fitxatge per l'equip ONCE, que volia demostrar que una forta minusvalidesa visual no era incompatible amb els čxits esportius. El 1996 va quedar demostrat.

Aquesta era la cinquena temporada de Zülle a l'equip espanyol, que el va descobrir el 1991 quan corria el Tour de Vaucluse com a aficionat.

El gran debut professional del suís va ser l'any 1991, quan ja va aconseguir ser tercer a la Volta a Catalunya. El 1992 va guanyar la Setmana Catalana, l'Escalada Siciliana, la Volta a Astúries i la Volta a Burgos. El 1993 va demostrar que podia estar entre els millors guanyant la París-Niça i fent segon a la Vuelta a Espanya, i l'any següent va ser quart a la Vuelta i va acabar el Tour en vuitena posició. El 1995 va pujar per primer cop al podi del Tour, on va ser segon, darrere Miguel Indurain.

El 1996. en canvi, no va tenir una bona actuació al Tour, perň al setembre no va caure en cap etapa per primer cop en una gran ronda i va dominar tota la Vuelta. Al Mundial es va consagrar definitivament com a ciclista d'člit. Els últims dies de 1996 el director esportiu de l'ONCE. Manolo Saiz, va anunciar que Alex Zülle continuaria corrent en aquest equip.