Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Jordi Sagrera Ferrándiz

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Alimentació i dieta (66)
Farmacèutiques, fàrmacs (74)
Malalties, epidèmies, virus i infeccions (167)
sanitat i salut pública (251)
Personatges Personatges
Jordi Sagrera Ferrándiz (2)
52 lectures d'aquest article
12 impressions d'aquest article
Alimentació natural, dietètica i medicines complementàries"La medicina naturista, juntament amb la medicina convencional, ha d'estar a disposició de totes les persones en hospitals"


Jordi Sagrera Ferrándiz

Sens dubte, els grans canvis que ha experimentat la societat pel que fa a sistemes de treball, productivitat, horaris i increment de l'atur, han comportat el naixement de la dita cultura de l'oci, per la qual cosa el món de l'esport, sigui per alliberar tensions sigui per ocupar hores, ha experimentat un gran increment del nombre d'esportistes amateurs.

També la gran civilització ha portat l'augment de les anomenades malalties cardiovasculars (infart, hipertensió arterial, colesterol).

Els avenços de les tècniques d'investigació i l'augment de les malalties iatrogèniques, és a dir, provocades per la medicació mateixa, han influït en la producció de noves medicacions a partir de principis actius de plantes medicinals. Aquests factors, juntament amb les toxicitats ambientals, com ara la pol·lució i la pèrdua de la capa d'ozó, i l'alimentació sistemàticament desequilibrada i ràpida, són les causes principals que tant entre els metges com en la societat en general hagi augmentat l'interès pel consum dels productes dietètics, com a suplements i també en l'educació de cara a una alimentació més sana, sense conservants ni additius i lliure dels tòxics més freqüents (tabac, consum exagerat d'alcohol, etc.).

Existeix en el nostre país des de fa més de cent anys un gran nombre, cada vegada més important, de professionals mèdics i naturòpates, i d'empreses del sector dietètic i de plantes medicinals, que estan aconseguint el canvi de les anomenades medicines alternatives per complementàries.

És necessària una bona divulgació de l'alimentació sana, que inclogui una reducció de proteïnes animals i un augment de cereals, especialment integrals, llegums i hidrats de carboni, sense deixar de banda les verdures i les fruites com a font de vitamines. I tampoc hem d'oblidar l'ús de greixos fàcilment assimilables, com l'oli d'oliva, ni l'aportació dels ous i els productes làctics.

Aquesta divulgació ha començat a les escoles, centres sanitaris, esportius, etc., és a dir, a tots els estaments de la societat, ja que només amb una bona educació hi podrà haver una positiva mentalització posterior.

La medicina naturista, juntament amb la medicina convencional, ha d'estar a disposició de totes les persones en hospitals, centres d'assistència primària, balnearis i mútues.

La dispensació dels productes dietètics a través de la seguretat social, igual com els medicaments farmacològics, ha de ser subvencionada perquè en puguem disposar fàcilment i no resultin cars.

La societat actual tendeix a cuidar la imatge física, i això ens obliga a invertir més temps i coneixements en medicina preventiva. Les tècniques naturistes, com la hidroteràpia, els massatges o el ioga, són pilars bàsics en aquesta mena de medicina, i també són importants per fer disminuir el nombre de baixes laborals.

Per tot això, com a metge naturista crec que podem resumir el nostre plantejament en els tres punts següents:
- Assumir l'existència de diferents tècniques mèdiques, compatibles moltes vegades entre si.
- Potenciar aquestes noves tècniques des de l'Administració.
- Formar professionals de nivell universitari que desenvolupin noves professions de futur.