Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Antonio Carlos Jobim

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Músics, cantants, compositors, ballarins (253)
Personatges Personatges
Antonio Carlos Jobim (3)
Astrud Gilberto (1)
Joao Gilberto (2)
Stan Getz (1)
Vinícius de Moraes (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Rio de Janeiro (Brasil) (9)
41 lectures d'aquest article
3 impressions d'aquest article
Antonio Carlos Jobim
Ens van deixar
El músic brasiler i pare de la bossa nova, Antonio Carlos Jobim, va morir el dijous 8 de desembre a l'hospital Mount Sinai de Manhattan a l'edat de 67 anys. Havia ingressat a l'hospital uns dies abans per tractar-se d'un problema de cor.

Jobim havia estat una figura indiscutible dels anys seixanta, en crear un estil de música que fusionava el jazz amb la música popular brasilera i que va aconseguir omplir de nous colors tot el panorama internacional de la música lleugera. L'èxit de la seva música succeeix a la moda dels crooners com Frank Sinatra i precedeix l'aparició del pop amb els Beatles. Els seus seguidors, Joào Gilberto, Astrud Gilberto i Stan Getz, van contribuir a popularitzar un so que, a través de cançons com Garota de Ipanema, Corcovado o A felicidade, s'ha convertit en peces emblemàtiques del panorama musical internacional.

Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim va néixer al barri de Tijuca de Rio do Janeiro el 25 de gener de 1927. La seva carrera va començar com a arranjador d'altres professionals de la cançó. La seva vida va canviar en conèixer el poeta i diplomàtic Vinícius de Moraes a Rio. Tots dos es van entusiasmar amb la idea de fer un so nou, expressió de la musicalitat popular natural dels brasilers. La seva col•laboració va culminar a fer la música i la lletra de la pel•lícula de Marcel Camus Orfeó negre (1956), les peces musicals de la qual van donar la volta al món. Manhana do carnaval potser va ser la més coneguda de totes. La pel•lícula va guanyar la Palma d'Or a Cannes i l'Oscar a la millor pel•lícula estrangera.

La producció musical de Jobim supera les 400 peces i han estat versionades per tots els cantants del món. L'últim treball discogràfic de Jobim va ser Antonio Brasileiro, en què també hi van col•laborar tres fills seus.