Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Benjamin Netanyahu

Article de referència:
El polvorí encara encès
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Beni Beguin (1)
Benjamin Netanyahu (64)
Dan Meridor (2)
Yizhak Shamir (1)
Yoni Netanyahu (1)
Entitats Entitats
Institut of Technology de Massachusetts (1)
Likud (Israel) (37)
Universitat de Harvard (26)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Israel (123)
23 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu va néixer a Tel Aviv el 21 d'octubre de 1949 en el si d'una família benestant. Va passar la seva joventut als Estats Units, on va canviar el seu cognom, que en hebreu vol dir 'el que ha estat donat per Déu', pel de Nitai, que, segons ell mateix, era més fàcil de pronunciar en anglès i no sonava "a japonès".

Emmirallant-se en la figura del seu germà, Yoni Netanyahu, que va morir el 1976 durant l'operació de rescat d'un avió israelià segrestat a Entebbe, Uganda, Benjamin Netanyahu va fer el servei militar a Israel en la unitat d'elit Saieret Matcal, on es va llicenciar amb el grau de capità.

De retorn als Estats Units, el 1975 va ingressar a l'Institut of Technology de Massachusetts i a la Universitat de Harvard, on va estudiar administració d'empreses i arquitectura. Nomenat ambaixador d'Israel als Estats Units el 1985, tres anys més tard va tornar a Israel per presentar-se com a candidat del Likud a les eleccions del 1988, que va guanyar el seu partit. El primer ministre Yizhak Shamir el va nomenar viceministre d'Afers Estrangers, càrrec des del qual el 1991 va actuar com a portaveu de la delegació israeliana a la Conferència de Pau de Madrid.

El 1993 va assumir el liderat del Likud derrotant les candidatures de Beni Beguin i Dan Meridor. El mateix any va publicar un llibre on resumia el seu pensament polític, Israel, un lloc entre les nacions. Abans havia publicat també Terrorisme, com pot guanyar Occident.

Casat tres cops i pare de tres fills, se li havien conegut alguns episodis d'infidelitat conjugal, l'últim el 1995, que va admetre i pel qual va demanar perdó públicament a la seva dona