Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Bill Gates

Article de referència:
La finestra cap al futur
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Economistes, empresaris, emprenedors (301)
Personatges Personatges
Bill Gates (23)
George H. W. Bush (14)
Melisa French (1)
Paul Allen (3)
Entitats Entitats
IBM (12)
Microsoft (54)
Seattle Computer Products (1)
TrafOdata (1)
Universitat de Harvard (26)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Seattle (Washington, EUA) (8)
14 lectures d'aquest article
25 impressions d'aquest article
Bill Gates
William Gates III va néixer a Seattle el 28 d'octubre de 1955. Fill d'un advocat, va fer els seus primers estudis a l'escola Lakefield de Seattle, un centre molt avançat que tenia ja la informàtica com a assignatura. Aquest fet va determinar que Gates experimentés ben aviat amb els ordinadors. A dotze anys ja era un incipient programador, i a setze ja havia creat la seva primera empresa, TrafOData, que va desenvolupar un programa per regular el trànsit.

El 1972, quan encara no s'havia graduat a la Universitat de Harvard, on estudiava dret, va aconseguir una fita decisiva en la seva vida, en crear un eina de programació específica per a l'ordinador Mits Altair, el Basis, cosa que li va obrir les portes definitivament al món de la informàtica professional: el 4 d'abril de 1975, oblidant els estudis, va fundar Microsoft juntament amb el seu amic Paul Allen.

La vida de Gates va canviar totalment, i va esdevenir una mena de rei Mides de la informàtica, capaç de generar i vendre un seguit d'invents informàtics cada cop més elaborats.

El 1977 va llançar un nou producte de programació, el Fortoban; el 1978, el tercer, el Cobol80, i el 1980, el quart, l'Unix. El 1981 va fer la primera versió del sistema operatiu MS-DOS per a IBM, que l'any següent va ser assimilat per tots els fabricants. L'MS-DOS, però, havia estat ideat inicialment per una empresa de Seattle -Computer Products— a la qual Gates havia comprat els drets de software per 50.000 dòlars.

El 1983 va presentar la primera versió del Windows. Dos anys després, l'MS-DOS 3.1 i el nou sistema operatiu Xenix. El 1986, Microsoft va començar a cotitzar a la Borsa de Nova York, i el 1987 es van crear l'OS/2 i el Windows 2.0. El 1988, la quarta versió de l'MS-DOS. El 1989 va crear Microsoft Multimedia. El 1990, el Windows 3.0; el 1991, l'MS-DOS 5.0, i el 1992, Windows 3.1 i Windows per grups. El 1993 va treure la primera enciclopèdia en CD-ROM, l'Encarta. Aquell mateix any va rebre una condecoració del llavors president dels Estats Units, George Bush.

El creador de Microsoft -una empresa valorada en 3 bilions de pessetes- als 19 anys (1974) treballava des de les set del matí fins a les dues de la matinada. Tanmateix, la imatge pública que oferia no era gens aparatosa: només calçava bambes i el seu vestuari era força lluny de ser exclusiu: les camises no li costaven més de 3.000 pessetes. No disposava de jet privat i, si viatjava amb avió, ho feia en classe econòmica. L'únic caprici reconegut era un cotxe esportiu valorat en 80 milions de pessetes.

Però el 1994 es va casar en una illa de Hawaii amb la seva cap de màrqueting, Melisa French, i va decidir compartir amb ella una casa a la vora del llac Washington pressupostada en 5.000 milions de pessetes. El mateix any havia comprat per 4.000 milions de pessetes un manuscrit de Leonardo Da Vinci, el Codi Hammer.

El 1995, Gates era la viva representació del self-made man, amb una fortuna personal en constant creixement a la qual ja havia trobat destí: quan arribés als seixanta anys regalaria el 98% de tots els seus béns a institucions benèfiques i científiques, amb l'objectiu d'evitar que els dos fills que desitjava tenir s'ho trobessin tot fet. "No és bo créixer amb una herència bilionària", va dir.