Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Carlos, el terrorista més buscat

Article de referència:
L'últim any Mitterrand
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Presons, detencions, condemnes, penes (580)
Terrorisme (501)
Personatges Personatges
Illich Ramírez Sánchez (6)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
França (306)
22 lectures d'aquest article
7 impressions d'aquest article
Carlos
El dillus 15 d'agost la policia francesa va empresonar a París el terrorista més buscat de la història, Illich Ramírez Sánchez, alies Carlos, a qui se li imputaven més de 80 morts en diferents accions perpetrades a tot el món.

El que se sabia de Carlos era ben poc. L'únic testimoni directe que hi havia era una entrevista que li va fer el novembre de 1979 l'escriptor David Yallop des del Líban. En aquella entrevista, s'explicava que Carlos havia nascut a Caracas (Veneçuela) el 10 d'octubre de 1949 i era el tercer fill d'una família de militància marxista. Els seus germans es deien Lenin i Vladimir.

L'any 1964, Carlos va ingressar al Partit Comunista del seu país i es va dedicar a organitzar l'oposició al llavors president, Raúl Leoni. El 1966, va anar a estudiar a Londres. De Londres va anar a Mèxic, primer, i a Cuba després, per rebre formació com a guerriller. Allí va tenir d'instructor el general del KGB Víctor Simonov, que se'l va emportar a Moscou l'any 1969. Així ho van explicar dos periodistes anglesos del Daily Telegraph, Christopher Dobson i Ronald Payne, que van dedicar més de dos anys a reconstruir els passos de Carlos.

Des de Moscou, Carlos va entrar en contacte amb el moviment de resistència palestina que els anys 70 va esclatar al Pròxim Orient, i va participar en diverses accions al costat d'Abu Amas. L'acció més espectacular de Carlos va ser el segrest de 10 ministres de l'OPEP a Viena a finals de 1975. També van ser espectaculars les que va realitzar a França el 1982: l'atemptat contra el Capitole (l'anomenat tren Chirac) i al carrer Marbeuf de París, tots dos relacionats amb el judici que s'estava fent a Magdalena i a Bruno Breget, a la capital de França.

El 1983, els serveis secrets internacionals situen Carlos a Hongria, relacionant-lo amb Andreas Petresevics, llavors cap de l'espionatge d'aquell país. Després se li va perdre la pista, fins a retrobar-lo el 1990, ja instal•lat a Síria i aparentment retirat.

Aprofitant una estada al Sudan, va ser detectat, i el govern d'aquest país va fer un tracte amb el francès i va entregar el terrorista a canvi d'unes suposades contrapartides d'ajut tècnic i militar.