Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Carlos Ximenes

Article de referència:
Timor Oriental també existeix
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Premis Nobel (196)
Personatges Personatges
Carlos Felipe Ximenes Belo (13)
34 lectures d'aquest article
5 impressions d'aquest article
Carlos Ximenes
Carlos Filipe Ximenes Belo va néixer a Bacau el 3 de febrer de 1948 i va ser ordenat sacerdot el 26 de juliol de 1980 a Portugal. El 1988 va ser nomenat cap de l'Església catòlica a l'illa, i des de llavors va esdevenir l'exponent més destacat de la lluita pacífica contra l'opressió exercida per Indonèsia sobre Timor.

Les accions menades per Belo per aturar l'opressió el van conduir el 1989 a escriure una carta al llavors secretari general de l'ONU, Javier Pérez de Cuéllar , per sol·licitar un referèndum sobre la independència de l'antiga colònia portuguesa, mesura que no va ser considerada per les Nacions Unides.

Les denúncies de Belo contra el règim van continuar, i el 1990 va crear una comissió pels drets humans per informar de les violacions perpetrades pels militars indonesis. El 1991, quan els militars van matar 207 civils desarmats al cementiri de Dili, Belo va aconseguir salvar la vida de 250 joves que es van refugiar al bisbat.