Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Carod-Rovira

Article de referència:
La divisió i la suma d'esfroços
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Personatges Personatges
Josep-Lluís Carod-Rovira (494)
Entitats Entitats
Esquerra Republicana de Catalunya (1509)
50 lectures d'aquest article
21 impressions d'aquest article
Carod-Rovira
El 24 de novembre de 1996, Josep-Lluís Carod-Rovira va ser elegit com a secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya. De fet, va ser la confirmació d’un càrrec que ja exercia de facto des que el 8 d’octubre anterior havia marxat del partit d’anterior secretari general, Àngel Colom.

Josep-Lluís Carod-Rovira va néixer el 17 de maig de 1952 a Cambrils. Llicenciat en filologia catalana, va realitzar nombroses tasques professionals, sempre vinculades a l’escriptura, la cultura i l’ensenyament. Josep-Lluís Carod-Rovira havia estat vice-rector de la Universitat Catalana d'Estiu i president de la Fundació Rovira i Virgili, a més de delegat de Cultura de Tarragona i president d'Òmnium Cultural en aquesta ciutat.

Conferenciant assidu sobre temes de llengua, cultura i política, va publicar articles d'opinió en diverses publicacions, entre les quals destaquen l'AVUI i El Temps, pels quals va obtenir diversos premis. Entre els seus llibres destaquen el diccionari biogràfic Cent personatges del Baix Penedès al Montsià , la Guia de les comarques de Tarragona i l’assaig Rovira i Virgili i la qüestió nacional. El 1996 estava preparant el llibre La qüestió dels Països Catalans..

Josep-Lluís Carod-Rovira va ser un dels 113 membres de l'Assemblea de Catalunya detinguts i empresonats l'any 1973. Va militar al Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), va participar en la fundació de Nacionalistes d'Esquerra i, més tard, l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra. Es va presentar, sense èxit, a les eleccions al Parlament de Catalunya de l'any 1984 com a cap de llista d’aquesta formació a Tarragona.

Va impulsar d’ingrés de l’esquerra nacionalista a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que es va produir el 1987. El 1988 va ser elegit diputat al Parlament i es va convertir en el portaveu parlamentari del partit. El 1989 va donar suport a Àngel Colom quan aquest va substituir Joan Hortalà a la secretaria general. Reelegit diputat el 1992 i el 1995, va conservar en les dues legislatures el càrrec de portaveu parlamentari d'ERC.

Casteller en actiu de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, Josep-Lluís Carod-Rovira era casat, pare de tres fills, i tenia una biblioteca de 14.000 volums a casa seva.