Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
El 1994 ha estat l'any dels Castells

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Castells i castellers (33)
Cultura catalana (416)
Entitats Entitats
Canal 33 (49)
Castellers de Vilafranca (24)
Colla Jove dels Xiquets de Tarragona (9)
Colla Jove dels Xiquets de Valls (10)
Colla Vella dels Xiquets de Valls (16)
Minyons de Terrassa (Colla castellera) (10)
72 lectures d'aquest article
21 impressions d'aquest article
Castells: de nou en nou
El 1994 va ser, probablement, el millor any casteller de la història. Els castells de nou es van carregar i descarregar una vegada i una altra, i es van aconseguir castells mai no vistos al segle XX. A més, l'interès pels castells es va popularitzar fins al punt que va arribar a haver-hi més de trenta colles establertes, de les quals més de la meitat havien aparegut en els últims vint mesos. La gran majoria havien sorgit fora de les comarques que constituïen el bressol tradicional dels castells. A Catalunya hi havia més de 10.000 persones vinculades a aquesta afició en aquells moments.

D'altra banda, el nombre d'aficionats era prou gran i prou creixent perquè Canal 33 decidís doblar el nombre de transmissions de jornades castelleres, que es van revelar com un espectacle d'enorme força televisiva i amb uns nivells d'audiència remarcables.

Finalment, els castells catalans van traspassar fronteres. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, la més antiga de les existents, va ser convidada pel ministeri de Comerç i Turisme a actuar als Estats Units durant la celebració dels Mundials de futbol, en concret a la ciutat de Chicago. Els Xiquets van representar Catalunya des del 14 fins al 22 de juny.

Al març, els Minyons de Terrassa, la colla que la temporada anterior havia aixecat per primer cop un dos de nou amb folre i manilles, va firmar un conveni de col•laboració amb l'Espai Natural de Sant Miquel del Fai i es va convertir en la primera colla que lluïa un patrocini privat.

Però les tan esperades jornades castelleres, que acabarien amb un concurs a l'octubre (com tots els anys parells), no començaven la temporada pròpiament dita fins a l'arribada del bon temps. La festivitat de Sant Joan marcava el tradicional punt de partida de la temporada castellera. El gran mes per als castells és l'agost. Així que va començar aquest mes, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va completar el castell conegut com la catedral, el cinc de vuit, a la capital de l'Alt Camp.

Al punt mig de l'estiu, els Castellers de Vilafranca van aconseguir descarregar el quatre de nou amb folre a la Bisbal del Penedès i es van convertir en els protagonistes de la tradicional diada. El nou era el número màgic: la colla Joves dels Xiquets de Valls va aconseguir carregar el nou de tres. Era una diada amb moltes expectatives, a l'espera de poder aconseguir noves fites castelleres durant la diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, que tindria lloc el 30 d'agost següent. La Colla Joves dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona van aixecar grans construccions, però no van completar el cartell anunciat.

El 20 d'agost es va viure una jornada castellera històrica: la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona van descarregar per primer cop el tres de nou amb folre en la diada de Sant Magí. Era el primer tres de nou que els Xiquets tarragonins havien aixecat en els seus quinze anys d'història, i també el primer aconseguit per una colla castellera tarragonina.

Des del 20 d'agost ja eren cinc les colles castelleres que havien fet el tres i el quatre de nou amb folre. Per a la Jove seria una data històrica: s'havia convertit en l'única colla que havia descarregat dos cops el cinc de vuit, però a partir d'aquell moment tornaria a fer-ho molt aviat, a la festa major de l'Arboç, el 28 d'agost. Aquell dia aquesta colla castellera també va aconseguir tornar a descarregar el tres de nou amb folre. Després de dos intensos mesos de competició castellera, la Jove de Tarragona havia descarregat quatre cops el cinc de vuit, un castell que, a part dels tarragonins, només havien descarregat un cop els Minyons de Terrassa i la Vella de Valls.

Però Sant Fèlix va ser el gran dia per als Minyons de Terrassa. El 30 d'agost va servir-los per fer una demostració de força a Vilafranca del Penedès, on es va viure una de les millors jornades castelleres. Els Minyons van fer, per primer cop en una sola jornada, un quatre de nou amb folre, un tres de nou amb folre i un cinc de vuit. Van igualar, per segon cop aquella temporada, la millor actuació del segle, i així es convertien en els grans protagonistes. Era la mateixa exhibició que la colla havia completat l'anterior 3 de juliol a Terrassa. D'aquesta manera, els egarencs igualaven la marca de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, ja que aquestes dues agrupacions havien estat les úniques capaces de realitzar en dues ocasions aquesta mateixa actuació.

Els èxits castellers anaven més enllà. Els Minyons van superar la millor actuació del segle amb tres castells de nou a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en la diada de la Mercè. El 24 de setembre, la colla de Terrassa va tornar a carregar la torre de nou amb folre i manilles, va descarregar el quatre de nou i va coronar el tres de nou amb folre. La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona aconseguia igualar la segona millor actuació del segle dos dies més tard a Tarragona, en la diada de Santa Tecla, descarregant el tres de nou amb folre, el quatre de nou amb folre i el cinc de vuit.

El concurs casteller bianual, el 2 d'octubre, el va guanyar la colla Vella dels Xiquets de Valls, i va ser el concurs de més alt nivell d'aquest segle a la plaça de toros de Tarragona. Se'l va adjudicar amb una brillant actuació en què va descarregar el quatre de nou amb folre, el cinc de vuit i el tres de nou folrat. Va ser la gran sorpresa, ja que la Joves Xiquets de Valls havia triomfat en les tres darreres edicions i la Vella feia vuit anys que no s'enduia el primer premi. La favorita, la Jove Xiquets de Tarragona, no va defraudar la seva afició, tot i que va haver-se de conformar amb la segona posició.

Tot i que la Vella de Valls es va endur el premi de Tarragona del 2 d'octubre, durant la temporada 1994 també van ser protagonistes els Joves Xiquets de Valls, que farien la millor exhibició castellera del segle el 16 d'aquell mes al Vendrell, carregant el dos de nou amb folre i manilles. Tampoc ningú oblidava els Minyons i la Jove de Tarragona, que havien fet excel•lents actuacions durant tota la temporada, ni els Castellers de Vilafranca, que van coronar el pilar de sis a l'Arboç l'11 de desembre. Eren les cinc colles guanyadores d'una temporada difícil d'oblidar.