Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Articles dependents
Jordi Pujol
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Nacionalisme català (247)
Partits polítics i entitats (1853)
Política catalana (2179)
Personatges Personatges
Jordi Pujol i Soley (858)
Josep Maria Cullell (29)
Miquel Roca Junyent (52)
Entitats Entitats
Ajuntament de Barcelona (355)
Banca Catalana (7)
Convergència Democràtica de Catalunya (320)
Convergència i Unió (1824)
Futbol Club Barcelona (971)
Generalitat de Catalunya (1919)
Partit Socialista Obrer Espanyol (1019)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Catalunya (2926)
Montserrat (30)
69 lectures d'aquest article
8 impressions d'aquest article
Vint anys a Montserrat
CDC
El 20è aniversari de la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) es va celebrar a Montserrat el diumenge 20 de novembre. En el seu discurs, el president de la Generalitat i de CDC, Jordi Pujol, va instar els prop de 13.000 militants reunits en el monestir a "alegrar-se" dels atacs que rebien, ja que significaven que el seu partit tenia un paper important en la política del moment.

El president va remarcar que "van per nosaltres perquè som importants". Després de qualificar CDC com a "motor" i "barricada" de Catalunya, va explicar que la història del partit és plena de "envestides" que van arribar al seu clímax quan "ens van intentar trencar les cames amb la maniobra de Banca Catalana". Per Jordi Pujol, la raó d'aquests atacs era que CDC feia "nosa" als que s'oposaven als tres objectius del seu projecte polític: defensa de l'autogovern de Catalunya i modernització integradora de la societat catalana, tot això en el marc d'una democràcia políticament estable i socialment avançada a tot l'Estat.

Jordi Pujol va advertir que "aquells que no volen acceptar que parlem amb el PSOE de tu a tu" havien radicalitzat els seus atacs i havien provocat la dimissió de Josep Maria Cullell com a conseller. Va remarcar que dirigents d'altres partits "no havien considerat necessari dimitir tenint moltes més raons per fer-ho". El líder de CiU es va mostrar partidari de mantenir el suport al PSOE si desapareixia el "joc brut".

El segon discurs de Tacte de celebració del vintè aniversari de Convergència Democràtica de Catalunya va ser el de Miquel Roca. El dirigent convergent va qualificar les postures contra CDC com a "preludi de la nostra victòria a l'Ajuntament de Barcelona", i també va elogiar la generositat de la dimissió de Cullell, a qui va prometre que tot el partit li faria costat per provar la seva honradesa.

Tant Miquel Roca com Jordi Pujol van fer una anàlisi crítica del moment polític en els seus discursos, amb retrets per a les files socialistes i les del Partit Popular. A més, van insistir en l'autoexigència interna. Jordi Pujol va reiterar que es faria un relleu generacional a la direcció del govern i es va comprometre a impulsar personalment la renovació del partit.

El conseller dimissionari Josep Maria Cullell, que havia presentat la renúncia dos dies abans, va voler celebrar els vint anys d'existència del seu partit com un militant més. Per aquesta raó no va ser a la basílica (on es va fer una missa) amb els membres del comitè executiu del partit. Tampoc va assistir a l'audiència concedida per l'abat de Montserrat, on els dirigents de Convergència van entregar-li un record commemoratiu de la jornada. Cullell va rebre l'aplaudiment més fort quan se li va atorgar una estatueta com a tots els militants que havien assistit a la fundació clandestina de CDC el 1974, camuflats dins dels actes commemoratius dels 75 anys del Futbol Club Barcelona. L'ex-conseller va rebre el suport de tots els assistents.

En general, malgrat la complexitat del moment polític, els actes van tenir un to festiu i de confiança en el futur. Amb només vint anys de vida, CDC en duia més de catorze al capdavant del govern de la Generaliatat de Catalunya.