Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Articles dependents
Josep Maria Cullell
Jaume Roma
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escàndols polítics (441)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Partits polítics i entitats (1853)
Política catalana (2179)
Personatges Personatges
Dolors Cruselles (1)
Jaume Roma (13)
Joan Vilaró Castellfort (2)
Jordi Pujol i Soley (858)
Josep Maria Cullell (29)
Ramon Vaqué (1)
Entitats Entitats
Ajuntament de Barcelona (355)
Convergència Democràtica de Catalunya (320)
El Mundo (40)
El Triangle (2)
Parlament de Catalunya (723)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Catalunya (2926)
Barcelona (3483)
Sant Pere de Torelló (2)
113 lectures d'aquest article
562 impressions d'aquest article
Cullell dimiteix com a conseller d'obres públiques
El 18 de novembre, Josep Maria Cullell va dimitir com a conseller de Política Territorial i Obres Públiques després de proposar al Parlament de Catalunya que investigués la seva suposada implicació en un tràfic d'influències a Sant Pere de Torelló (Osona).

D'aquesta manera, un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya decidia interrompre la seva carrera política per permetre que s'aclarís plenament un cas de suposada corrupció i es va convertir en el primer polític que sol·licitava formalment ser investigat per una comissió parlamentària.

L'anterior 7 de novembre, el diari El Mundo i el setmanari El Triangle van publicar unes suposades converses telefòniques entre Cullell i Dolors Cruselles, esposa de l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Ramon Vaqué, de les quals es desprenia que Cullell va pressionar el responsable municipal per aconseguir la requalificació urbanística i posterior compra per l'Ajuntament de la finca La Riera, propietat del seu cunyat Joan Vilaró.

Les suposades converses, aconseguides per mitjà d'enregistraments il·legals, es van produir el 1993, quan Josep Maria Cullell era cap del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, però la difusió va coincidir amb la transcripció d'altres converses telefòniques seves amb dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) en el curs de la crisi interna que va viure la formació i que van deteriorar la imatge de Cullell.

Onze dies després que esclatés el cas, Cullell va comparèixer a petició pròpia davant la comissió de política territorial del Parlament, on va anunciar la dimissió per evitar erosionar el govern de la Generalitat i per poder-se defensar amb total llibertat davant els tribunals de les imputacions que se li feien.

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, es va veure obligat a acceptar la dimissió de Cullell, tot i que va declarar que continuava confiant plenament en ell. Per substituir-lo en la conselleria va nomenar Jaume Roma, un tècnic de 36 anys que exemplificava la voluntat de renovació i rejoveniment feta pública pel mateix Pujol.