Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
El Dalai-Lama visita Barcelona

Article de referència:
El Dalai-Lama a Barcelona
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Altres religions: judaïsme, budisme, hinduïsme (19)
Pau i resolució de conflictes (406)
Premis Nobel (196)
Personatges Personatges
Mao Zedong (11)
Tzering Gyantsó (14)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Tibet (6)
32 lectures d'aquest article
12 impressions d'aquest article
Dalai-Lama
Tsering Gyantsó va néixer a Amdo, a l'est del Tibet, el 6 de juny de 1935. Malgrat ser fill d'uns humils pagesos, va ser reconegut oficialment com la reencarnació del Dalai-lama el 22 de febrer de 1940.

Tsering Gyantsó va viure ben aviat els esdeveniments que convertirien el seu país en una província xinesa. En arribar al poder, l'any 1949, els comunistes de Maó Zedong es van annexionar el Tibet. El Dalai-lama, fins llavors la màxima autoritat terrenal i espiritual del país, va quedar reduït a una figura purament religiosa.

Tsering Gyantsó va ser proclamat Dalai-lama, justament en plena ocupación xinesa, el 17 de desembre de 1950. La resistència oferta pels nacionalistes kjambas va fer que els xinesos ocupessin militarment el país l'any 1956, exigint al Dalai-lama de col•laborar en la repressió. En negar-s'hi, Gyantsó va haver d'exiliar-se a l'índia l'any 1959. Rere al Dalai-lama, 113.000 tibetans van haver d'abandonar també el país, una xifra que a principis dels noranta ratllava els 200.000.

L'any 1987, aprofitant les reformes obertes a la Xina després de la mort de Mao Zedong, el Dalai-lama va proposar un pla de pau per al Tibet, en què es reconeixia la possibilitat d'independència del país. La iniciativa no va fructificar, de fet, fins l'any 1989, quan va morir el Panchem Lama, la figura governant imposada pels xinesos des de l'ocupació. Els tibetans van iniciar multitudinàries manifestacions per demanar el retorn del Dalai-lama al país, que van ser contestades amb una forta repressió i l'establiment de la llei marcial.

El Dalai-lama, que havia guanyat el premi Nobel de la pau el 1989 per la seva tasca a favor del seu poble, va dir que la solució del conflicte tibetà provocat per la Xina passava per la proposta "del camí del mig", enfront de l'actitud de Pequín, que "pretén convertir el poble tibetà en una minoria insignificant".