Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1998

Imprimir    Recomanar article
David Trimble

Article de referència:
Premi Nobel a una pau inacabada
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Conflicte irlandès (195)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Daphne Trimble (1)
David Trimble (54)
James Molineaux (1)
John Taylor (1)
Entitats Entitats
Irish Republican Army (110)
Ordre d´Orange (6)
Partit Unionista de l´Ulster (39)
Queen´s University de Belfast (2)
Sinn Féin (84)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Irlanda del Nord - Ulster (105)
9 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
David Trimble
David Trimble va néixer a Belfast el 15 d'octubre de 1944. Estudiant de la Bangor Grammar School, llicenciat i Professor de Dret de la Queen's University de Belfast, va ingressar al Partit Unionista de l'Ulster el 1968, provinent dels sectors més radicals de l'unionisme, vinculat a l'Orde d'Orange i als anomenats Clubs Ulster, creats als anys seixantes com una xarxa de poder protestant als barris de l'Ulster.

Entre 1975 i 1976 va exercir de cap de la Convenció Constitucional per a Irlanda del Nord, oposant-se al primer intent polític de resoldre el conflicte. El 1985 també es va destacar en el rebuig a l'acord anglo-irlandès.

El 1990 va ser elegit per primer cop diputat per la circumpscripció d'Upper Bann, acte que va renovar en les següents legislatures. El 9 de setembre de 1995 va accedir al liderat del seu partit, desbancant la candidatura de John Taylor, i substituint James Molineaux, que es va jubilar llavors. La seva arribada a la direcció del partit va atemperar considerablement la seva intransigència d'altres temps, decidit com estava a acabar amb la divisió a les files unionistes i decidit a fer del seu partit el veritable partit de representació del protestantisme a l'Ulster.

Trimble es va afegir a les negociacions després que l'IRA decretés la treva, si bé mai va voler parlar directament amb els líders del Sinn Féin, a qui considerava representants del terrorisme de l'IRA. Malgrat això, la seva voluntat de negociació es va mantenir ferma i va ser un dels principals puntals de l'acord d'Stormont, en la mesura que va saber imposar-se a la intransigència dels sectors protestants i vèncer el lideratge habitual en totes aquestes qüestions que havia mantingut fins llavors el reverend Ian Paisley.

Casat en segones núpcies amb Daphne Trimble, que havia estat la seva secretària, el 1998 era pare de quatre fills.