Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Dean Martin

Article de referència:
El centenari del cinema
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Dean Martin (3)
Frank Sinatra (8)
Jerry Lewis (1)
6 lectures d'aquest article
7 impressions d'aquest article
Dean Martin
El dia de Nadal va morir a causa d'una insuficiència respiratòria Dino Paul Crocetti, de nom artístic Dean Martin, a l'edat de 78 anys a la seva residència de Beverly Hills (Los Angeles).

Fill d'immigrants italians, va venir al món el 17 de juny de 1917 a Steubenville (Ohio). La falta de recursos familiars va fer que Dean Martin no fes estudis secundaris i que des de molt jove hagués de treballar en diferents oficis, com ara taxista, boxejador i jugador de casino, fins que finalment es va començar a guanyar la vida com a cantant melòdic en la línia de Bing Crosby.

Cantava en petits locals de Nova York, fins que el 1946 va començar a actuar amb Jerry Lewis al Club 500 d'Atlàntic City, i tres anys més tard ja formaven una de les parelles cinematogràfiques més populars de Hollywood. Van arribar a filmar un total de 16 pel·lícules en vuit anys, entre les quals destaquen Viviendo su vida juntos i Loco por Anita.

Trencades les relacions amb Jerry Lewis, el 1956 Dean Martin va iniciar la seva carrera artística en solitari, protegit per Frank Sinatra, que en aquells anys controlava un grup de pressió dins Hollywood, anomenat popularment Rat Pack. La seva veu melòdica i el seu aire de seductor van fer que durant la dècada dels seixanta i setanta fos un dels actors més cotitzats a Hollywood. Va participar en nombroses pel·lícules, en les quals va poder demostrar des de la seva faceta més còmica fins a la més dramàtica. Del seu repertori dramàtic destaquen les interpretacions a Río Bravo, de Howard Hawks, i a Como un torrente, de Vincente Minnelli. També va participar en diferents shows al costat de Frank Sinatra i Sammy Davis Jr. i Peter Lawford, a més d'intervenir en diverses sèries de televisió i efectuar algunes gires com a cantant per Europa i Amèrica.

Durant la dècada dels vuitanta la seva popularitat va anar disminuint, i es va dedicar en bona part a fer papers secundaris en algunes produccions cinematogràfiques.

Li encantava la bona vida i bevia molt. L'addicció a l'alcohol, que el va obligar a sotmetre's a diverses cures de desintoxicació durant la seva vida, va ser la causa d'una bona part de les seves crisis matrimonials. El 1940 es va casar amb Betty McDonald, el matrimoni va durar deu anys i van tenir 4 fills, Craig, Claudia, Gail i Deana, dos dels quals són actors. El 1952 es va tornar a casar amb Jeanne Bigger, amb qui va tenir tres fills, Richie, Dina i Dino, que era el que seguia els seus passos professionals i que va morir el 21 de març de 1987 en un accident d'avioneta. Es va divorciar de Jeanne 20 anys després, i el 1976 es va casar per tercera vegada, aquest cop amb la jove de 24 anys Kathy Hawn, que va ser la seva companya fins al final dels seus dies.

Les pel·lícules més populars de Martin van ser Ella y sus maridos, Bésame tonto i Divorcio a la americana, entre moltes altres. Com a cantant va tenir molt d'èxit amb Red roses for a sad woman, Everybody loves somebody, Volaré i Detroit City.