Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Diego Armando Maradona

Article de referència:
El mundial del ''soccer''
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Esportistes, entrenadors, dirigents esportius (558)
Futbol (1129)
Personatges Personatges
Diego Armando Maradona (19)
Entitats Entitats
Club Atlético Boca Juniors (7)
Club Atlético Newell's Old Boys (3)
Federació Argentina de Futbol (2)
Federació Internacional de Futbol (39)
FIFA World Cup (59)
Futbol Club Barcelona (971)
Selecció Argentina de Futbol (9)
Società Sportiva Calcio Napoli (3)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Argentina (92)
Barcelona (3483)
Buenos Aires (Argentina) (28)
Nàpols (Itàlia) (8)
6 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
Diego Armando Maradona
El dimecres 29 de juny, els responsables de la FIFA van anunciar que un dels jugadors participants en el Mundial de futbol havia donat positiu en una prova antidòping. Fins l'endemà no es va saber de qui es tractava: era Diego Armando Maradona, l'estrella de la selecció argentina.

Les proves s'havien fet el 25 de juny, amb motiu del partit que enfrontava Nigèria i Argentina, i la substància detectada era efedrina. Maradona va declarar que l'únic que havia pres aquell dia era un descongestionant anomenat Naztisol, d'ús molt freqüent a l'Argentina. En tot cas, el que ningú comprenia era per què ni ell ni el seu metge no n'havien avisat les autoritats, sabent, com sabien, que el producte duia la droga en qüestió.

La Federació Argentina (AFA) va acceptar retirar el seu jugador per evitar el tràngol d'una sanció, que, finalment, va arribar el 24 d'agost, quan la FIFA va acordar a Zuric castigar el jugador amb 15 mesos de suspensió de tota activitat esportiva, nacional i internacional, i amb una multa de 20.000 francs suïssos.

En saber la notícia, Maradona va dir que se sentia pràcticament "mort", si bé va tractar d'iniciar accions judicials contra la FIFA que finalment va abandonar. Per Cap d'Any, va declarar des de l'Havana, on havia anat a passar unes vacances, que no jugaria més al futbol i que ja es podia parlar de la seva retirada definitiva.

Diego Armando Maradona va néixer el 30 d'octubre de 1960 en un barri pobre de Buenos Aires, en una família de vuit germans. Ja des de ben petit va demostrar un extraordinari domini de la pilota, cosa que va fer que als 15 anys ja jugués amb la selecció juvenil argentina i un any després aconseguís guanyar el campionat del món que es va disputar al Japó.

Als 20 anys, Maradona va fitxar pel Boca Júniors, club en què va afermar la seva fama com a jugador, fins al punt de despertar l'interès del FC Barcelona, que el va comprar al club argentí l'any 1981 per 400 milions de pessetes.

Maradona va jugar amb el Barca les temporades 1982-1983 i 1983-1984, any aquest últim que va ser traspassat al Nàpols per 1.200 milions de pessetes. Al Nàpols hi va ser fins al 1992. El 1993 va passar al Sevilla i d'allí al Newell's Old Boys.

El seu palmarès inclou el Mundial juvenil de 1979 i el Mundial de Mèxic de 1986. Amb el Boca Júniors va guanyar el campionat d'Argentina de 1981. Amb el Barça, una Copa del Rei i una Copa de la Lliga l'any 1983. Amb el Nàpols, dues Lligues (1987 i 1990), una Copa d'Itàlia (1987), una Copa de la UEFA (1989) i una Supercopa d'Itàlia (1991).

L'escàndol va seguir sempre el jugador. Mentre era al Barcelona, els seus excessos, el seu caràcter altiu i els seus guardaespatlles li van fer guanyar mala fama entre l'afició. A Nàpols va estar embolicat en afers de màfia i drogues, que van provocar una persecució judicial en tota regla que va arribar fins a l'Argentina, i per acabar la seva carrera futbolística, el dòping al Mundial'94.

Malgrat tot, pels entesos Maradona sempre ha estat considerat entre els grans del futbol, al costat de Di Stefano, Kubala, Pelé, Cruyff i últimament Romàrio.