Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Domenico Modugno

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Músics, cantants, compositors, ballarins (253)
Personatges Personatges
Domenico Modugno (4)
Luigi Comencini (1)
Pier Paolo Pasolini (1)
Entitats Entitats
Festival de San Remo (1)
Partit Comunista Italià (11)
39 lectures d'aquest article
17 impressions d'aquest article
Domenico Modugno
Ens van deixar
El dissabte 6 d'agost moria als 66 anys a la badia dels Conills, a l'illa siciliana de Lampedusa, el cantant i compositor Domenico Modugno, que havia estat potser el cantant melòdic de més èxit a Europa els anys seixanta. Les seves cançons eren conegudes arreu i cantades per tothom. Volare, Ciao ciao bambina, Addio addio, II vecchio frac i moltes altres quedaran sempre associades a la història de la música lleugera, com ho demostren els més de 60 milions de discos venuts.

Modugno va morir d'un infart mentre descansava al jardí de casa seva, segons va declarar la seva dona, que va dedicar els últims deu anys de la seva vida a cuidar el seu marit, que anava en una cadira de rodes a causa d'una embòlia que havia tingut anteriorment.

Domenico Modugno, Mimmo, com era conegut a Itàlia, havia nascut el 9 de gener de 1928 a Polignano, província de Bari. La seva entrada al món de la música va ser casual. Li van demanar que cantés una cançó popular a la pel•lícula Carga heroica (1953), que va ser Ninna nanna. Després va participar en diferents concursos locals, fins que l'any 1958 va guanyar per primer cop el Festival de San Remo amb la cançó Volare, de la qual va arribar a vendre més de 20 milions de còpies. Encara guanyaria el festival tres cops més amb les cançons: Piove (1959), Addio, addio (1962) i Dio, come tiamo (1966).

Modugno havia fet també teatre i cinema. Va treballar amb Eduardo di Filippo (Filumena Maturano) i Luigi Comencini (Lo scopone scientifico). Per a Pier Paolo Pasolini va compondre la música de Cosa sono le nuvole.

L'any 1974, quan el seu èxit havia minvat, va ingressar a la política, fent campanya amb el PCI en favor del divorci. L'any 1986 es va inscriure al Partit Radical, del qual va ser elegit president, juntament amb Marco Pannella i Bruno Zevi. El 15 de juny de 1987 va ser escollit diputat.