Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 2011

Imprimir    Recomanar article
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Recerca, i+d, innovació (148)
Personatges Personatges
Ferran Adrià (17)
Entitats Entitats
El Bulli S.L. (4)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Alt Empordà (24)
44 lectures d'aquest article
16 impressions d'aquest article
El Bulli tanca per convertir-se en una fundació de creativitat culinària
Ho va anunciar a Madrid Fusión 2010 i es va especular amb tota mena d'explicacions. Uns mesos més tard, a TV3, Ferran Adrià va deixar clar que El Bulli no tancava per un problema de diners, que mai no havia fet negoci amb el restaurant i que si la raó de la seva decisió fos econòmica l'obriria cada dia. Després de 27 anys, “el format s'ha acabat”, va dir simplement el xef, que va apagar els fogons del restaurant de Roses, màxim exponent de la cuina contemporània, a finals de juliol.

No era un comiat per sempre, però. Durant la festa de tancament que va organitzar per a 50 convidats “especials” el 30 de juliol, Adrià va explicar que el Bulli era “un monstre que havia de domar-se i transformar-se” i va donar la benvinguda a la Bulli Foundation, una nova entitat dedicada a la investigació i la innovació en el món de la gastronomia, que obrirà el 2014 al mateix emplaçament amb l'eslogan “llibertat per crear”. “No serà una escola clàssica, sinó un lloc on s'ensenyarà a pensar”, va precisar Adrià. "Avui podia ser un dia molt trist, però estem molt contents perquè això continua", va afegir el cuiner davant d'una multitud de periodistes.

L'acte, presidit per un enorme buldog de merengue elaborat pel pastisser Christian Escribà, va servir per retre homenatge als cuiners que han passat pels fogons d'El Bulli des de la seva fundació (1961), entre els quals hi havia Christian Lutaud (1981-1986), que va ser el primer cap de cuina que va tenir Adrià; Xavier Sagristà (1985-1993), José Andrés (1987-1988), Joan Roca (1989), Andoni Luis Aduriz (1993-1994), René Redzepi (1999), que ara regenta el millor restaurant del món, el Noma de Copenhaguen; Grant Achatz o Massimo Bottura.

Adrià, que els va encarregar l'elaboració del darrer sopar, va tenir paraules d'agraïment per a tots. Redzepi li va respondre que el Noma es basa en “la llibertat i l'esperit” que li va transmetre El Bulli i Aduriz va subratllar que hi havia gent que havia donat una part de la seva vida al restaurant de Cala Montjoi (Roses). Adrià li va reconèixer que precisament aquell era un dels motius pels quals tancava, perquè "molts dels cuiners van arribar-hi sent uns nens i ara són pares de família que passen quinze hores diàries al restaurant". La celebració va culminar amb dotze campanades a la mitjanit per donar la benvinguda a la Bulli Foundation, les instal·lacions de la qual són obra de l'arquitecte Enric Ruiz-Geli.

A començaments del 2012, es va estrenar el documental El Bulli: cooking in process, elaborat per Gereon Wetzel, que explica el procés creatiu del que va ser el millor restaurant del món durant cinc anys i deixa clar que “les idees no cauen del cel”. També se'n prepara una pel·lícula a Hollywood. La creació no s'atura. “La meva obligació és preveure el futur”, va dir Adrià, per a qui la fundació representa un projecte de país amb un important component solidari en el qual el seu soci Juli Soler i ell mateix invertiran cada any prop d'un milió d'euros.