Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
El Dalai-Lama al Palau de la Generalitat amb Jordi Pujol

Articles dependents
Dalai-Lama
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Altres religions: judaïsme, budisme, hinduïsme (19)
Personatges Personatges
Salvador Pàniker (6)
Tzering Gyantsó (14)
Entitats Entitats
Casa del Tibet a Barcelona (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Tibet (6)
Barcelona (3483)
126 lectures d'aquest article
35 impressions d'aquest article
El Dalai-Lama a Barcelona
Tsering Gyantsó, 14è Dalai-lama del budisme i cap de l'Estat tibetà a l'exili, va arribarà Barcelona el 8 de desembre de 1994 per dirigir la celebració de l'anomenada "iniciació de la Kalatxakra", una de les vies que el Buda Shakiamuni va ensenyar per abastar la il•luminació o estat de perfecció. La celebració d'aquest ritual es va realitzar durant tota una setmana, del dilluns 11 de desembre al diumenge 18, a l'annex del Palau Sant Jordi, a Montjuïc, i hi van participar unes 3.000 persones vingudes d'arreu del món.

El Dalai-lama, Tsering Gyantsó, de 59 anys, es va estar a Barcelona durant 12 dies, acompanyat de 21 monjos provinents del monestir de Namguiel, a Dharamsala (índia), la seu religiosa actual del budisme.

La iniciació de la Kalatxakra havia estat feta només 19 vegades per l'actual Dalai-lama, tres als Estats Units i, comptant aquest cop a Barcelona, dues a Europa. El Dalai-lama, però, va aprofitar la seva estada a Barcelona per parlar de la injustícia del règim xinès contra el seu país, el Tibet, i demanar la solidaritat internacional en la causa de la independència del seu país.

Entre altres hi van assitir personalitats i famosos del món de l'espectacle, com l'actor Richard Gere, l'actriu Koo Stark, el músic Nacho Cano i la seva promesa i també actriu Penélope Cruz. De fet, molta gent famosa s'havia deixat seduir en els darrers temps pel budisme: Harrison Ford, Tina Turner, Charlotte Rampling, Sharon Stone, Alec Guiness, Bernardo Bertolucci, Oliver Stone, etc.

Entre els assitents també hi havia força ciutadans catalans, tant budistes com persones interessades en el budisme, i durant la conferència pública que va fer al Palau Sant Jordi, el Dalai-lama va ser presentat pel sacerdot catalano-hindú Salvador Pànniker.

Pel budisme tibetà, un ritual com la Kalatxakra, basat en la meditació, era alhora un acte a favor de la pau en el món i una cerimònia altruista que partia del principi de l'existència d'una energia còsmica. Aquesta energia es manifestaria al cos a través de la respiració (alè vital) i podia transformar-se en una potencialitat espiritual en unir l'ésser amb l'univers i crear una atmosfera de pau, segons la creença. El Dalai-lama va impartir totes les doctrines preliminars de la Kalatxakra i després va continuar amb la iniciació pròpiament dita, que va constar de set parts: la iniciació de l'aigua, del tocat, de l'estendard, del vajra i la campana, de les accions, del nom secret i la iniciació del permís.

Pel líder espiritual del budisme tibetà, no n'hi ha prou amb la intel•ligència per poder superar el sofriment, sinó que cal tenir el sentit que formem part del món, que hi estem implicats. Tsering Gyantsó va explicar als gairebé 3.000 reunits a Montjuïc que, precisament per resoldre el problema de la disparitat entre el que les coses ens semblen i el que realment són, el budisme proposa observar la realitat en dos nivells. "En la vida de cada dia, en el món de les aparences, veiem que el món es compon d'una multitud de coses distintes. Però quan accedim a una comprensió més profunda, ens adonem que tot forma part d'una unitat", va dir el Dalai-lama.

El Dalai-lama va aprofitar la seva estada a Barcelona per visitar el president de la Generalitat, Jordi Pujol, l'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, i altres autoritats, com Josep Antoni Duran Lleida, Xabier Arzallus i l'arquebisbe de Barcelona, Ricard Maria Carles. Tsering Gyantsó també va inaugurar la Casa del Tibet de Barcelona.

La Casa del Tibet és, segons va declarar Thubten Wangchen, el monjo budista que l'havia impulsada, "un punt de referència i d'informació al qual pot acudir qualsevol persona interessada a conèixer la situació política o religiosa del Tibet".

L'experiència barcelonina ja tenia antecedents a Nova Delhi-on es va inaugurar la primera Casa del Tibet els anys 70-, Nova York-finançada per Richard Gere a mitjans dels 80-, París i Londres, instal•lades totes dues el 1993.