Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Juan José Moreno Cuenca el dia del seu casament

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Crim, delinqüència, màfia (389)
Justícia, judicis i sentències (1209)
Presons, detencions, condemnes, penes (580)
Personatges Personatges
Antoni Isac (2)
Antonio Ugal Cuenca (1)
Ignasi García Clavel (3)
Isabel Faya (2)
Juan José Moreno Cuenca (9)
Entitats Entitats
Sindicat de l'Administració de Catalunya (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Figueres (27)
Girona (145)
281 lectures d'aquest article
440 impressions d'aquest article
L'última fugida
El Vaquilla
L'última fuga de Juan José Moreno Cuenca, el Vaquilla, no va durar ni vint-i-quatre hores. La tarda del 28 d'octubre va tornar a la presó, tot i que ho va fer a la de Brians, a Sant Esteve Sesrovires. El fugitiu havia aprofitat que era acompanyat a la presó de Figueres -on estava ingressat abans de la fugida- sota la vigilància de només una assistenta social per escapar-se. El presoner i l'acompanyant havien de recórrer 150 quilòmetres des d'un centre sanitari fins a la presó. Després de complir vint-i-quatre dies de sancions, el Vaquilla va ser traslladat al centre penitenciari de Girona al desembre.

Aquest breu període de temps fora de la presó va servir al Vaquilla per explicar, davant les cameres de televisió, que no podia tornar a Figueres perquè allà perillava el seu procés de reinserció, ja que, segons va dir, rebia un tracte discriminatori per part d'alguns funcionaris. La seva dona, Isabel Faya, encara va anar més lluny i va assegurar que aquells mateixos funcionaris eren els que introduïen la droga al centre i dificultaven la rehabilitació dels presos que, com el seu marit, intentaven abandonar la drogoaddicció.

El director general d'Institucions Penitenciàries no va dubtar a qualificar de "muntatge" la llista de greuges que el fugitiu va exposar per justificar la seva fugida. També la majoria d'antics companys del Vaquilla a la presó de Figueres van firmar un escrit on criticaven la fugida, que consideraven un muntatge.

El Vaquilla havia estat amagat en un punt indeterminat de la província de Barcelona durant vint-i-tres hores. La mateixa nit va establir contacte amb la direcció general de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació per pactar el seu reingrés a la presó. L'endemà, la seva dona demanava l'indult per al seu marit i anunciava una roda de premsa.

La Generalitat va denunciar la fugida del Vaquilla i el conseller de Justícia, Antoni Isac, va afirmar que el seu departament no havia arribat a cap tracte amb el reclús per aconseguir que aquest s'entregués a la justícia després d'haver-se fugat mentre era traslladat a la presó de Figueres. Fins i tot va afegir que "hi podria haver una requalificació del seu grau penitenciari i una retirada dels beneficis, perquè la fuga suposa una inflexió en la seva conducta".

Les declaracions de mals tractes i d'entrada de droga a la presó de la mà de funcionaris van suposar que el Sindicat de l'Administració de Catalunya presentés una denúncia contra la dona i la germana del Vaquilla als jutjats de Girona, el 31 d'octubre. A més, els funcionaris de la presó de Figueres també van denunciar que s'hagués traslladat el pres una distància de 150 quilòmetres sota la mínima vigilància, i que aquest rebia un suposat tracte de favor gràcies a la publicitat que s'havia donat al cas de Juan José Moreno Cuenca en els mitjans de comunicació.

Les coses encara van anar més lluny. Les organitzacions sindicals van demanar la dimissió del director general d'Institucions Penitenciàries, Ignasi García Clavel, i la del conseller de Justícia, Antoni Isac, si aquest últim mantenia Clavel en el seu càrrec. Els sindicats també es van querellar contra el Vaquilla. L'esposa d'aquest, Isabel Faya, va ser denunciada formalment per la secció sindical d'USO a les presons, el 4 de novembre.

Les calamitats del presoner no s'acabaven amb les denúncies dels funcionaris. El 3 de novembre, el seu germanastre moria en un tiroteig. Antonio Ugal Cuenca, de 36 anys, conegut com a Antonet, va rebre el tret d'un policia quan acabava d'atracar una sucursal de la Caixa de Girona a Llagostera (la Selva) amb Isidro Rodríguez Palme, de 50 anys, que va ser detingut per la policia.

El fugitiu va pagar la seva breu escapada amb catorze dies d'aïllament a la cel•la. En virtut de la sanció greu recollida a l'article 108 del reglament penitenciari, només tindria una hora de pati. En aquells moments, a la direcció general de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació li calia decidir si el Vaquilla hauria de tornar a Figueres.

Mentre complia una segona sanció de deu dies es va anunciar que Juan José Moreno Cuenca no seria traslladat a Figueres ni es quedaria a Brians. Després de complir tots els càstigs per la seva fugida, el 2 de desembre va ser traslladat a la presó de Girona.

Mentre duraven les sancions, Isabel Faya havia convocat una roda de premsa, que es va celebrar el 31 d'octubre. La dona del fugitiu va reiterar que alguns funcionaris de la presó de Figueres hi introduïen droga. Va concretar que es tractava de dos funcionaris (els noms dels quals no va voler donar) que s'havien ofert com a enllaç per introduir estupefaents a la presó dins de paquets de tabac. Malgrat aquestes declaracions a la premsa, la dona del Vaquilla va negar que pensés denunciar els funcionaris davant el jutge.

Just abans de l'escapada, el Vaquilla complia condemna de més de cent anys per diversos delictes a la presó de Figueres. Durant els catorze anys d'empresonament a diverses presons de l'Estat va lluitar per aconseguir el tercer grau penitenciari, que li permetria gaudir del règim obert. Juan José Moreno Cuenca havia declarat que pretenia arribar a reconciliar-se amb la societat i a tenir una vida normal. La seva intenció de normalitzar la seva vida semblava demostrada amb la dedicació de molts anys a l'estudi, el bon comportament i, finalment, el seu casament amb Isabel Faya el 2 de setembre al jutjat número 7 de Girona.