Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Ella Fitzgerald

Article de referència:
La coral Sant Jordi sense Oriol Martorell
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Músics, cantants, compositors, ballarins (253)
Personatges Personatges
Bernie Kornegay (1)
Chick Weeb (1)
Dizzy Gillespie (1)
Louis Armstrong (1)
Oscar Peterson (1)
Ray Brown (1)
Entitats Entitats
At the Filharmonic (1)
Premis Grammy (22)
40 lectures d'aquest article
81 impressions d'aquest article
Ella Fitzgerald
El 15 de juny de 1996 va morir a 78 anys a casa seva a Beverly Hills, Los Angeles, Ella Fitzgerald. Coneguda com "la primera dama del jazz" i "la reina del jazz ", la seva veu era considerada un prodigi musical, mescla d'una tonalitat i força de soprano i d'una sensibilitat especial per al jazz. La seva veu va quedar lligada a les composicions de grans músics com Cole Porter o Duke Ellington.

Ella Fitzgerald, que va enregistrar més de 250 discos durant la seva vida, va aconseguir el seu èxit més important amb la cançó A tisket a tasket, de la qual va ser coautora i per la qual va guanyar un premi Grammy. Ella Fitzgerald havia viscut el jazz de ben a prop des del seu naixement i havia desenvolupat una tècnica particular de cant, anomenada scat singing, que li permetia fer servir la veu com si es tractés d'un instrument musical.

Ella Fitzgerald havia nascut el 25 d'abril de 1918 a Newport News (Virgínia), però va créixer en un orfenat de Nova York. Abans de cantar, s'havia dedicat a la dansa i s'havia guanyat la vida ballant pel carrer. Quan tenia 16 anys va guanyar un concurs de cant al teatre Apollo de Harlem que li va permetre professionalitzar-se acompanyada del bateria Chick Weeb, amb qui més tard es casaria, en una orquestra que van mantenir fins que Weeb va morir, el 1939. D'aquella època data l'amistat de la cantant amb el trompetista Dizzy Gillespie hereu del llegat del be bop creat per Charlie Parker, que la va introduir en el circuit de les jam sessions, on s'aplegava l'avantguarda del jazz d'aquells anys.

El 1941 es va casar amb Bernie Kornegay un treballador portuari, amb qui va viure dos anys. Més tard va col·laborar, i va cantar balades com My heart belongs to daddy, amb Louis Annstrong. Però la seva solidesa d'estil i projecció internacional no van arribar fins al 1946, quan Ella Fitzgerald va entrar a formar part d'At the Filharmonic, una de les bandes de jazz més grans de tots els temps. Va començar a col·laborar regularment amb el trio del pianista Oscar Peterson, on va conèixer el baixista Ray Brown amb qui es va casar el 1949, i va tenir-hi un fill en els quatre anys que van viure junts.

Els anys cinquanta va viatjar per tot EUA, i el 1957 va iniciar una gira per Europa i el Japó. En aquest període, animada pel manager Norman Granz, va enregistrar algunes de les cançons que la convertirien en un clàssic del jazz. Entre elles, A tisket a tasket, And the ink sports, Into each life some rain must fall, Undecided o Imagine my frustration. Fitzgerald va poder mostrar la seva perfecció rítmica amb peces d'Ellington, Cole Porter i Irving Berlin.