Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Arafat, Peres i Rabin a la cerimònia d'entrega del Premi Nobel de la Pau, el 10 de desembre de 1994

Arafat, Peres i Rabin durant la cerimònia dels Premis Nobel de la Pau

El president americà Bill Clinton

Articles dependents
Iàsser Arafat
Shimon Peres
Yitzhack Rabin
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Premis Nobel (196)
Personatges Personatges
Iàsser Arafat (288)
Shimon Peres (81)
Yitzhak Rabin (51)
Entitats Entitats
Comitè Nobel Noruec del Parlament de Noruega (20)
Premis Nobel (98)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Oslo (Noruega) (15)
14 lectures d'aquest article
3 impressions d'aquest article
Els Nobels de la pau
El divendres 14 d'octubre, el Comitè Nobel d'Oslo va concedir el premi Nobel de la pau a làsser Arafat, Shimon Peres i Yitzhack Rabin. Segons va dir el president del Comitè, Francis Sejersted, "els tres polítics mereixien el premi pels esforços adreçats a fer arribar la pau al Pròxim Orient, en un conflicte que al llarg de dècades ha estat el més amenaçador i preocupant per a l'estabilitat política mundial".

La decisió, però, no va estar exempta de polèmica. Cinc dels membres del Comitè Nobel van dimitir en conèixer la decisió. Bàsicament, era en senyal de desacord perquè s'atorgués el premi a un "terrorista" com Arafat.

Per altra banda, el segrest tres dies abans d'un soldat israelià per integristes de Hamàs va eclipsar la bona nova. El primer ministre israelià, Yitzhack Rabin, va ordenar de suspendre les negociacions de pau amb l'Autoritat Nacional Palestina que es feien al Caire i el tancament de la frontera amb el territori autònom de Gaza fins que no es resolgués l'episodi.

El segrest, que va acabar amb la mort del soldat a mans de Hamàs, no va ser l'únic incident negatiu que es va produir en acabar l'any. Manifestacions, enfrontaments i morts van ser la tònica habitual de les relacions entre israelians i palestins a Gaza i Cisjordània, però aquest cop, malgrat la virulència dels esdeveniments, alguna cosa havia canviat: la ferma decisió dels principals implicats i nous premis Nobel de la pau, Arafat, Peres i Rabin, de no cedir en el camí de les negociacions i en l'esforç per trobar una via de sortida efectiva al secular enfrontament.

Així ho van posar de manifest tots tres a Oslo el 10 de desembre de 1994, quan van rebre oficialment el premi Nobel de la pau en reconeixement de la seva difícil tasca pacificadora.