Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Els guanyadors dels premis Octubre i l'ànima de la convocatòria, Eliseu Climent

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Cultura catalana (416)
País Valencià (525)
Premis, guardons i homenatges (507)
Relació entre política i mitjans de comunicació (107)
Relacions entre comunitats lingüístiques (82)
Personatges Personatges
Amadeu Fabregat (2)
Antoni Rossend Mora (1)
Carme Ramilans (1)
Eduardo Zaplana (164)
Eliseu Climent (53)
Ignacio Duato (2)
Javier Mariscal (8)
Jordi Vilajoana (45)
José María Mendiluce (8)
Juan José Bayona (3)
Leonora Milà (1)
Miquel Mas Ferrà (3)
Paco Cabanes (4)
Paco Perales (1)
Penélope Komité (1)
Rosana Pastor (1)
Vicenç Llorca (5)
Vicent Sáez (1)
Entitats Entitats
Canal 9 (66)
Cor de València (1)
Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (116)
El Temps (22)
France 3 Sud (3)
Fundació Ausiàs March (6)
Generalitat de Catalunya (1919)
Generalitat Valenciana (280)
Govern de les Illes Balears (128)
Govern d`Andorra (30)
Partit Popular (1639)
Premi Andrés Estellés (13)
Premi Andròmina (20)
Premi Joan Fuster (17)
Premis Octubre (35)
Ràdio 9 (4)
Ràdio Televisió Valenciana (32)
Televisió Espanyola Balears (2)
Tres i Quatre (7)
TV3 (363)
Unió Valenciana (53)
Universitat de València (80)
Vinçon Dissenyadors (2)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Països Catalans (124)
València (Comunitat Valenciana) (280)
87 lectures d'aquest article
42 impressions d'aquest article
Els premis octubre
El 28 d'octubre de 1995 va tenir lloc a València la 24a edició dels premis Octubre, que convoquen la Fundació Ausiàs March i l'editorial valenciana Tres i Quatre, que dirigeix Eliseu Climent. En aquesta ocasió, els Octubre es van veure envoltats d'una forta polèmica. El motiu va ser la negativa per part de la nova direcció de Televisió Valenciana (TVV), que havia passat de mans socialistes a mans del Partit Popular i d'Unió Valenciana, a retransmetre en directe la gala de lliurament dels premis.

Precisament l'any anterior, amb motiu dels XXIII Premis Octubre s'havia aconseguit per primera vegada la col·laboració entre les diferents cadenes que emeten en català, ja que van ser transmesos en directe per TV3, Canal 9 i TVE-Balears.

No només això: al costat del Govern d'Andorra, el Govern Balear, la Generalitat de Catalunya, el ministeri de Cultura, les diferents diputacions i universitats dels Països Catalans, al costat d'altres entitats civils i religioses i dels participants d'arreu del món que van intervenir activament en la setmana cultural que cada any acompanya els premis Octubre, el 1995 cal subratllar l'absència de la Generalitat Valenciana entre les institucions que hi van col·laborar.

La radical negativa de TVV a retransmetre la gala dels Octubre es va produir malgrat que durant el mes de juny de 1995 Amadeu Fabregat, aleshores director general de Televisió Valenciana, Jordi Vilajoana, director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i Antoni Rossend Mora, delegat general de la Fundació Ausiàs March, havien firmat un conveni mitjançant el qual quedaven subjectes a un acord de col·laboració per retransmetre en directe la 24a edició del Premis Octubre.

El president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana va qualificar la retransmissió dels premis Octubre d'"inadmissible". Al seu torn, Juan José Bayona, que va ser nomenat director general de l'ens públic valencià el setembre de 1995, va manifestar que la retransmissió no es faria, perquè la llengua que defensava aquest esdeveniment cultural no era la valenciana. En qualsevol cas, totes les veus contràries a aquest acte giraven al voltant de la idea xenòfoba que els premis Octubre eren un "acte catalanista no valencià".

Finalment, Televisió de Catalunya (TV3), Televisión Espanola (TVE) i France 3 van retransmetre en directe la tradicional festa literària, on es van lliurar, com cada any, els premis Joan Fuster d'assaig, Andròmina de narrativa i Vicent Andrés Estellés de poesia. A més, van ser lliurats, per primera vegada, els premis El Temps, sense dotació econòmica, atorgats per aquest setmanari a les personalitats més importants en diversos camps socials, com la música, el teatre, el cinema, la dansa, la comunicació, l'esport, etc.

El guanyador del premi Joan Fuster, dotat amb un milió de pessetes, va ser Pau Viciano, doctor en història medieval de la Universitat de València, pel seu treball La temptació de la memòria. Va rebre el premi Andròmina, dotat amb dos milions de pessetes, l'autor mallorquí Miquel Mas Ferrà per l'obra Camí de Palau. El premi Vicent Andrés Estellés, dotat amb 500.000 pessetes, va correspondre a Vicenç Llorca, nascut a Barcelona, pel seu llibre de poemes Atles d'aigua.

La gala dels Octubre en la seva edició de l'any 95 va aplegar un gran nombre de d'assistents, unes 1.700 persones. Cal dir que la negativa del Govern valencià, en mans dels conservadors, va contribuir a donar a aquesta nit dels Octubre un cert aire reivindicatiu, confirmant que l'esperit de resistència, que forma part de la història dels premis Octubre, es trobava encara present.

La novetat de la 24a edició dels premis Octubre va ser la concessió dels premis El Temps, que es donaven en deu modalitats. El pilotari valencià Paco Cabanes, El Genovès, el va guanyar en esports. La dissenyadora gironina de moda infantil Carme Ramilans, en moda. El director del Cor de València, Paco Perales, en música. Ràdio 9 va rebre el premi en l'apartat de mitjans de comunicació. El ballarí de dansa contemporània Vicent Sáez va rebre el premi de dansa en nom de Nacho Duato, que no hi era. La presidenta de (Greenpeace França, Penelope Komité, va obtenir el de medi ambient. La pianista Leonora Milà, el de difusió internacional de la cultura catalana. L'eurodiputat socialista José Maria Mendiluce, el de solidaritat internacional. L'actriu Rosanna Pastor, el de cinema. I el dissenyador Xavier Mariscal, el de disseny, conjuntament amb Vinçon de Barcelona.