Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Emilio Botín

Article de referència:
La caiguda de Mario Conde i l'ascens d'Emilio Botín
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Bancs i caixes (409)
Economistes, empresaris, emprenedors (301)
Fusions, adquisicions, opes empresarials, acords (402)
Personatges Personatges
Emilio Botín (31)
Jaime Botín (3)
María Sanz de Sautola y Escalante (1)
Paloma O´Shea (1)
Severiano Ballesteros (8)
Entitats Entitats
Argentaria (14)
Banc de Santander (27)
Banc d`Espanya (121)
Banesto (48)
Bankinter (4)
Royal Banc of Scotland (3)
Universitat de Deusto (5)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Estat Espanyol (1908)
22 lectures d'aquest article
3 impressions d'aquest article
Emilio Botín
El 25 d'abril, el Banc Santander aconseguia la propietat de Banesto després de la intervenció de l'entitat per part del Banc d'Espanya el 28 de desembre de 1993. El Banc Santander havia pagat 313.000 milions de pessetes en la subhasta que havia organitzat el banc central. Molt més del que oferien els seus competidors, el Banc Bilbao- Biscaia i Argentaria.

El gran triomfador de la jornada va ser Emilio Botín, el president del Banc Santander, que va veure com el seu grup bancari es convertia en el primer d'Espanya.

Emilio Botín Sanz de Sautuola y García de los Ríos va néixer a Santander l'any 1934. Hereu de l'última saga de banquers espanyols, Botín era fill, nét (el seu avi va ser el primer president del Banc Santander) i germà (Jaime Botín era president de Bankinter) de banquers. Però la seva família tenia també antecedents en el camp de la cultura: la seva àvia, Maria Sanz de Sautuola y Escalante, va ser la descobridora de les pintures rupestres de les coves d'Altamira.

Emilio Botín va realitzar els seus estudis universitaris a Deusto i va ingressar al banc, que havia estat fundat l'any 1857 per atendre les necessitats financeres del port de Santander, l'any 1958. El 1960 va ser nomenat conseller de l'entitat.

Va arribar a la presidència del Banc Santander l'any 1986, i va impulsar una nova estratègia de mercat que tots els seus competidors copiarien. El mateix any del seu nomenament va canviar la imatge corporativa del banc i la infraestructura de les seves oficines, i les va fer més acollidores i pròximes al client potencial. Després va posar l'èmfasi en la internacionalització de les activitats del banc i va desenvolupar una estratègia molt expansiva en el mercat interior.

El 1987 va firmar una aliança amb el Royal Bank of Scotland (el sisè en volum de dipòsits a la Gran Bretanya) que el va portar al consell d'administració de l'entitat britànica. L'any 1989 va revolucionar el mercat bancari espanyol amb els supercomptes, que oferien uns interessos de fins a l'11% als impositors. L'any 1990 va inaugurar una fórmula de crèdits hipotecaris a baix interès.

Va aconseguir també una més gran projecció internacional en fer del Banc Santander la principal entitat de crèdit a Xile i la segona de Puerto Rico.

Casat amb Paloma O'Shea i sogre de Severiano Ballesteros, Emilio Botín tenia sis fills.