Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Charles Bukowski

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Barber Schroeder (1)
Charles Bukowski (3)
Marco Ferreri (4)
Steven Spielberg (12)
49 lectures d'aquest article
18 impressions d'aquest article
Charles Bukowski
Ens van deixar
La matinada del 10 de març va morir a l'hospital San Pedró de Califòrnia, Estats Units, l'escriptor Charles Bukowski a l'edat de 73 anys. Malgrat la seva alcoholèmia, la causa de la mort va ser una pneumònia, que va complicar fatalment el precari estat de salut de Bukowski, a qui feia anys se li havia declarat una leucèmia.

Era considerat un outsideren el món de la literatura, especialitzat, a més, en temes de sexe i marginació. La seva literatura era, de fet, un calc de la seva pròpia vida com a desarrelat.

Bukowski va escriure una quarantena de llibres, amb una temàtica sempre anunciada en el títol: La màquina de follar, Ejaculacions, Exhibicions o Escrit d'un vell indecent.

Charles Bukowski va néixer a Andernach, un poble d'Alemanya, l'any 1920. Dos anys després, la seva família va emigrar a Los Angeles, ciutat on va establir la seva residència definitiva. La infantesa de Hank, com més endavant seria conegut entre els seus amics, va ser dura. El seu pare el va aficionar a la beguda ben aviat. Als 13 anys el nen ja depenia de l'alcohol i als 15 anys es va escapar de Los Angeles College, on havia estat internat.

Fins a l'any 1966, quan van sortir a la llum els seus primers poemes, Bukowski va portar una vida de marginat total, sense domicili fix i deambulant pels carrers, mentre treballava ocasionalment en feines menors. Als 36 anys va estar a punt de perdre la vida a causa d'una úlcera d'estómac: van haver-li de fer una transfusió de sis litres de sang.

Els seus poemes, però, van despertar l'atenció de l'anomenada Beat Generation, i un editor, John Martin, va crear una editorial, Black Sparrow, per editar-los. Entre els seus volums de poesies destaquen Flower, fist and bestial wai (1960), Poems written before jumping out ofan high story window (1968) i Love is a dog from hel (1978).

L'èxit obtingut el va animar a escriure la seva primera novel•la, El carter, l'any 1971, de la qual es van arribar a vendre 75.000 exemplars als Estats Units i més de 500.000 a Europa. Des de llavors, la seva fama va anar creixent espectacularment, cosa que li va permetre gaudir d'una privilegiada posició econòmica: es va comprar una casa a Malibú, on vivia en companyia de la seva segona dona, Linda.

Una de les seves novel•les va ser portada al cinema per Marco Ferreri, Ordinària locura. També va participar com a guionista en El imperio del sol, de Steven Spielberg, i en Barfly, de Barber Schroeder, protagonitzada per Mickey Rourke i Faye Dunaway.