Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Dorothy Lamour

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Herbie Kay (1)
Mary Leta Dorothy Kaumeyer (3)
William Rose Howard (1)
64 lectures d'aquest article
27 impressions d'aquest article
Dorothy Lamour
Ens van deixar
L'actriu nord-americana Mary Leta Dorothy Kaumeyer, coneguda amb el nom de Dorothy Lamour, va morir el 22 de setembre a 81 anys a l'hospital San Vicente de Los Angeles. La reina del saragon (anomenada així pel nom de la peca de roba que vestia gairebé sempre) s'havia fet famosa com a intèrpret de dones sensuals de llocs exòtics, com a la seva primera pel•lícula. La princesa de la jungla, que havia rodat el 1936.

A partir d'aquell moment va actuar en pel•lícules d'aventures i humor, iniciades amb la primera road movie: Ruta Singapur (1940), de Víctor Schertzinger, on va tenir Bing Crosby i Bob Hope com a companys de repartiment. Amb ells va formar un trio pintoresc i amb ells es va anar convertint en un mite de la comèdia musical que regnaria a les pantalles durant dues dècades.

Mary Leta Dorothy, nascuda el 10 de desembre de 1914 en un centre de caritat de Nova Orleans (Louisiana), havia treballat com a ascensorista en un magatzem de Chicago, però gràcies al seu físic esplendorós aviat va ser contractada com a model. El 1931 va ser elegida miss de la seva ciutat natal, Nova Orleans.

Mentre era als magatzems va ser descoberta pel músic Herbie Kay, amb qui es casaria l'any 1935, que la va llogar com a vocalista de l'orquestra de jazz que dirigia. Una de les actuacions de Dorothy Lamour a l'Stork Club de Nova York li va valer la possibilitat de cantar a la cadena de ràdio NBC, i d'allí va passar a la televisió, on va col•laborar en els populars programes de l'humorista Bob Hope. La relació amb Hope li va obrir les portes del cinema, on arribaria a ser una de les actrius amb més ingressos de Hollywood i, durant anys, el principal filó musical de la Paramount Pictures.

Cinematogràficament, el seu èxit més gran va ser la realització de John Ford Huracà sobre l'illa (1938). Ford la va tornar a dirigir molts anys després a la comèdia La taverna de l'irlandès (1963), quan la carrera de l'actriu havia començat a declinar.

La dècada dels quaranta va consolidar el prestigi de Dorothy Lamour, particularment en pel•lícules d'aventures i humor com ara Ruta Zanzibar, Ruta del Marroc, Camí cap a Bali, Camí cap a Rio i Dos frescos en òrbita. També va participar en films de grans directors com Cecil B. de Mille (L'espectacle més gran del món), King Vidor < (em> On our merry way), Robert Mamoulian (La fúria de l'or negre), Frank Borzage (Vides heroiques), Henry Hataway (Llops del nord i Johnny Apollo) i Elliot Nugent (Morena i perillosa).

Als anys cinquanta la seva carrera com a actriu va començar un accentuat declivi, i als seixanta va quasi acabar. La seva última i breu aparició a la pantalla gran es va produir el 1987, en el film de terror Creep show 2. Havia fet un total de seixanta pel•lícules.

Dorothy Lamour havia estat casada, a més de Herbie Kaye, de qui es va separar el 1939, amb l'empresari William Rose Howard (1943), que va morir el 1978, i va tenir dos fills.