Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Elias Canetti

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Premis Nobel (196)
Personatges Personatges
Elias Canetti (2)
58 lectures d'aquest article
128 impressions d'aquest article
Elias Canetti
Ens van deixar
El diumenge 14 d'agost va morir a Zuric l'escriptor i premi Nobel de literatura 1981 Elías Canetti, als 89 anys, al llit, deixant inacabat un assaig sobre la immortalitat. La seva mort va ser donada a conèixer tres dies després, quan ja era enterrat al cementiri suís de Fluntern, el mateix lloc on descansa James Joyce.

L'obra de Canetti va ser molt valorada en cercles especialitzats pel seu rigor i la seva profunda preocupació existencial. La seva pugna constant amb la mort converteix aquesta en protagonista gairebé única, encara que el•líptica, de la seva obra. Poc populars, els seus escrits han inspirat el renaixement de la literatura germànica i han revifat l'existencialisme com una mena de disciplina filosòfica relativista, molt en sincronia amb el modern eclecticisme científic.

Elías Canetti va néixer a Rutschuk, Bulgària, el 1905, però la família aviat es va traslladar a Manchester, Gran Bretanya. El seu pare va morir quan ell tenia vuit anys. La seva mare, víctima de la depressió que li va provocar la pèrdua del seu marit, va intentar suïcidar-se, però Elias ho va evitar, cosa que va crear un estret lligam de per vida amb ella. Els pares eren jueus alemanys i Elias va aprendre aquesta llengua de boca de la seva mare, que sempre li llegia coses.

Després de la mort del seu pare, Elias i la seva mare van anar fent tombs d'un país a un altre. Primer a Àustria, on va viure la Primera Guerra Mundial; després a Suïssa i Frankfurt, on es va estar fins al 1924. A causa del constant canvi de països, Canetti dominava cinc llengües, si bé tenia la nacionalitat britànica.

Canetti es va casar l'any 1934 a Viena amb l'escriptora Vanetia Toubner-Calderón, Veza. Havent mort aquesta l'any 1960, es va tornar a casar, l'any 1971, amb Hera Buschor, amb qui va tenir la seva única filla, Johanna, nascuda l'any 1972.

Els anys del nazisme, Canetti va fugir de Viena i va anar primer a París i després a Londres, on precisament va enllestir el que per a ell era el llibre més important de la seva vida: Massa i poder.

Entre les obres de Canetti, a més de Massa i poder, que no va ser publicada fins l'any 1950, cal citar la seva única novel•la, Acte de fe (1946), un llibre de viatges, Les veus de Marràqueix (1968), i un munt d'assaigs, La província de l'home (1973), El cor secret del rellotge (1974), El suplici de les mosques (1976). També va publicar unes memòries en tres volums: La llengua absolta (1971), L'orella escapçada (1980) i El joc dels ulls (1985).