Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Enrique Líster

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Carmen López Serrano (1)
Enrique Líster (3)
Gerardo Machado (1)
Gerardo Iglesias (1)
Santiago Carrillo (3)
Entitats Entitats
Partit Comunista d'Espanya (33)
Partit Comunista Obrer Espanyol (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Madrid (Comunitat de Madrid) (909)
153 lectures d'aquest article
76 impressions d'aquest article
Enrique Líster
Ens van deixar
El dijous 8 de desembre va morir a Madrid una figura històrica de la Guerra Civil Espanyola, el general comunista Enrique Líster, a causa d'una hemorràgia intercranial.

Jesús Liste Forján -aquest era el seu nom de debò- va néixer a Ameneíro, la Corunya, el 21 d'abril de 1907. Un error en el registre va fer que el seu cognom canviés per Líster. A 11 anys va emigrar amb el seu pare a Cuba. A l'Havana va treballar de cambrer i a les pedreres, i es va afiliar al Partit Comunista. Durant la presidència de Gerardo Machado va ser perseguit i empresonat. De nou a Espanya, es va incorporar al PCE l'any 1928, i quatre anys més tard era a Moscou fent estudis militars.

Quan va tornar, l'any 1935, era un revolucionari professional que va fer carrera a l'exèrcit. Era un dels pocs militars professionals amb què comptaven els republicans, i durant la guerra del 36 va destacar com a coronel del V Exèrcit republicà.

Líster va protagonitzar pàgines importants de la guerra, sobretot a la batalla de Brunete i a la presa de l´AIcàzar de Toledo. El seu entusiasme militar va fer, fins i tot, que es casés en campanya, durant la batalla de Terol. Ell tenia 30 anys i la noia, Carmen López Serrano, en tenia 17. Van tenir tres fills.

Perduda la guerra, es va exiliar a Moscou, es va nacionalitzar soviètic sota el nom de Vissiaranovitx Lisevski i va ser enviat a França el 1945 amb el grau de general de l'exèrcit soviètic. L'any 1951 es va traslladar a Txecoslovàquia i s'hi va estar fins al 1956.

Va defensar la intervenció militar de l'URSS a Praga l'any 1968, cosa que uns anys després provocaria la seva expulsió del PCE. El 1970 va fundar el Partit Comunista Obrer Espanyol, sense cap èxit. L'any 1977 va tornar a Espanya i va escriure tres llibres, l'objecte dels quals era criticar Santiago Carrillo: Memòria de un luchador (1977), Basta (1978) i Así destruyó Carrillo al PCE (1983). L'any 1986, quan Gerardo Iglesias dirigia el PCE, Líster va dissoldre el PCOE i va reingressar al PCE, on va ser escollit com a membre del comitè central