Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Giulietta Masina

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Claude Chabrol (4)
Federico Fellini (4)
Giulieta Masina (3)
Renato Castellani (1)
Roberto Rossellini (1)
Entitats Entitats
The Academy Awards (71)
41 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
Giulieta Masina
Ens van deixar
El 23 de març de 1994, poc més de cinc mesos després de la mort del seu marit, Federico Fellini, va morir a la clínica Columbus de Roma l'actriu Giulietta Masina, als 74 anys. Masina havia quedat molt afectada per la mort del seu marit, amb qui havia compartit cinquanta anys de la seva vida. La mort va ser deguda a un càncer de pulmó, complicat amb una metàstasi cerebral.

Giulietta Masina havia nascut a San Giorgio di Piano (Bolonya) el 22 de febrer de 1920. La seva família la va enviar a estudiar a Roma, on es va llicenciar en filosofia i lletres, a més de fer estudis de teatre i locució radiofònica.

Quan era estudiant va conèixer un jove dibuixant, Federico Fellini, que publicava els seus còmics a les revistes Ciccio i Pallina. Tots dos van decidir portar els personatges a la ràdio. El 30 d'octubre de 1943 es van casar i tres anys després, també junts, Giulietta feia la seva primera pel•lícula dirigida per Roberto Rossellini (1943) tenint com a escenari la mateixa casa on s'havia casat amb Federico.

Acabada la guerra, Giulietta va fer la seva segona pel•lícula el 1948, Sin piedad, dirigida per Alberto Lattuada. Tres anys després la tercera, que va ser la primera amb el seu marit, Luces de variedades.

L'èxit de Giulietta Masina va ser apoteòsic, i des de llavors no va parar de fer pel•lícules: Europa 51 de Rossellini el 1952, El jeque blanco de Fellini el mateix any, La strada de Fellini el 1954, Almas sin conciencia de Fellini el 1955, Las noches de Cabina de Fellini el 1957 i Infierno en la ciudad de Renato Castellani el 1958. Giulietta, que va rebre l'Oscar i el premi d'interpretació de Cannes per la seva participació en Las noches de Cabiria, no va tornar a rodar fins a l'any 1963, Landru de Claude Chabrol, i Giulietta de los espíritus de Fellini el 1965. I haurien de passar onze anys més perquè fes una altra pel•lícula, GingeriFred, amb Fellini.

El 1977 Giulietta va començar a fer front al càncer que se l'emportaria definitivament, però podia superar-ho gràcies a la companyia de Federico. Quan ell va morir, ella va declarar: "No puc viure sense ell", i així és com va ser. Només van passar encara no cinc mesos i Giulietta va seguir el seu amor en el camí del més enllà.