Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Joseph Cotten

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Alfred Hitchcock (10)
Carol Reed (1)
Ingrid Bergman (1)
Joseph Cotten (2)
Katharine Hepburn (6)
King Vidor (1)
Marilyn Monroe (8)
Michael Cimino (1)
Orson Welles (3)
Robert Aldrich (3)
Entitats Entitats
Mostra Internacional de Cinema de Venècia (33)
47 lectures d'aquest article
2 impressions d'aquest article
Joseph Cotten
Ens van deixar
El diumenge 6 de febrer va morir de pneumònia l'actor nord-americà Joseph Cotten, segons va declarar el seu agent als mitjans de comunicació.

Cotten va morir a casa seva a Los Angeles, acompanyat de la seva dona, la també actriu Patrícia Medina. L'última aparició en públic de l'actor va ser amb motiu de la celebració feta a Hollywood en el cinquantè aniversari de la pel•lícula Ciutadà Kane, d'Orson Welles, on Cotten es va consagrar com a actor de personalitat.

La seva amistat personal amb Welles li va permetre intervenir en aquest mític film, i va acompanyar Welles en una altra obra també d'antologia, El tercer home, dirigida per Carol Reed el 1949.

Cotten va declarar en una ocasió que va ser Welles qui el va fer entrar al món del cinema, que no li agradava la popularitat i que, per ell, "hauria estat jardiner o fuster". Però l'amistat i la col•laboració amb Welles no va ser pas tot el que va fer Cotten al cinema. L'actor havia format parella al teatre amb Katharine Hepburn, amb Marilyn Monroe en el primer film que ella va protagonitzar, Niágara, de Henry Hathaway; va treballar amb Hitchcock a La sombra de una duda i Atormentada, acompanyat d'Ingrid Bergman, i amb King Vidor a Duelo al sol, un dels westerns prototípics.

Joseph Cotten va començar a exercir professionalment al món de la publicitat i el teatre en ingressar al Mercury Theatre, fundat pel polifacètic Orson Wells a la fi dels anys trenta. Va ser Welles qui el va seleccionar per formar part de l'equip de Ciutadà Kane, rodada el 1941, i el va recuperar per fer dos anys més tard Estambul, un film inacabat.

Fins que Welles no se'n va anar de Hollywood, Cotten no va iniciar, de fet, la seva carrera com a intèrpret. El mateix any 1943 va treballar amb Hitchcock, tres anys més tard amb Vidor i sis més tard amb Reed i un altre cop Hitchcock. Havia demostrat ser un actor de profunda psicologia, enorme humanitat i sempre tocat per un alè d'ingenuïtat que el feia especialment atractiu per al públic femení de l'època.

Els anys seixanta no van ser tan bons per a Cotten com els anteriors. Malgrat la seva aparició a El ultimo atardecer (1961), de Robert Aldrich, el cert és que va haver d'intervenir en films molt més comercials, com Aeropuerto 77 o Alerta misiles. Fins i tot, en fracassar una productora de televisió que va muntar, la Fordyce Production, va llogar el seu físic en algun spaghetti-western rodat a Espanya sense gaires pretensions.

La seva última aparició significativa a la pantalla va ser de la mà de Michael Cimino a La puerta del cielo, rodada el 1980. L'any següent, una apoplexia complicada amb una crisi cerebral li va impedir parlar durant quatre anys. L'any 1985 va començar una lenta recuperació, que mai va ser ja completa.

Joseph Cotten havia nascut el 15 de maig de 1905 a Petersburg, Virgínia, Estats Units. El 1939 es va casar amb Leonore Kip i un any després de morir aquesta (1959) es va casar de nou amb Patrícia Medina, una antiga amiga del matrimoni.

Malgrat haver participat en més de 60 pel•lícules, mai va rebre cap Oscar, només un premi al millor actor, concedit el 1949 al Festival de Venècia.