Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Marguerite Duras

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Marguerite Duras (3)
59 lectures d'aquest article
18 impressions d'aquest article
Marguerite Duras
Ens van deixar
El 3 de març de 1996 va morir a París una de les figures més emblemàtiques de la literatura francesa, Marguerite Duras, a 81 anys, deixant una extensa obra en el camp de la novel•la, les narracions i el teatre.

Les passes de joventut de Marguerite Duras van quedar dibuixades a la novel•la Le vice-consul, a la pel•lícula India Song, que va escriure i dirigir ella mateixa, i a L'amant, crònica autobiogràfica d'un amor passional d'adolescència. Aquesta novel•la va ser portada al cinema per Jean-Jacques Anaud, i va guanyar el premi Goncourt el 1984. Altres novel•les de Duras també van conèixer la gran pantalla. Uns anys abans que Anaud, s'havia adaptat al cinema la novel•la Hiroshima mon amour. L'adaptació va ser feta per Alain Resnais.

L'autora més estudiada de França, que va anunciar la seva mort en el seu últim llibre, C'est tout, el 1995, havia començat a viure de la literatura a partir del 1943 i es va consolidar amb obres com La vie tranquille i Le marin de Gibraltar. Als anys cinquanta van arribar Un barrage contre le Pacifique, Les petits chevaux de Tarquinia, Moderato Cantabile, Le ravissement de Lol. V. Stein, i Détruire, dit-elle.

Aquesta copiosa producció inicial es va aturar durant més de dues dècades. En reprendre l'escriptura, Duras va publicar La pluie d'été, L'amant de la Xine du Nord, Yann Andrea Steiner, Écrire i Le monde exterieur. Algunes de les seves obres, com Les journées entières dans les arbres, Le navire Naght, L'amante anglaise o Savannah Bay, van ser representades en teatre. La seva vinculació amb el cinema va ser gran, ja que a més de les pel•lícules esmentades, des de l'any 1969 Marguerite Duras va dirigir quinze llargmetratges.

Marguerite Donnadieu més coneguda pel pseudònim Duras (pres el 1943 de la localitat d'on era fill el seu pare), havia nascut a la Indo-xina francesa, a Gia Dinh (molt a prop de Saigon) el 4 d'abril de 1914. La seva infància va estar marcada per la mort del seu pare quan ella només tenia quatre anys i els esforços de la seva mare, mestra d'escola, per tirar endavant la família.

A 18 anys va marxar cap a París per estudiar dret i, després de llicenciar-se, va treballar al ministeri de les Colònies fins al 1941. Durant aquella etapa va escriure L'imperi francès (1939) i va conèixer el que seria el seu marit, Robert Anteleme, i el seu amant, Dionys Mascolo. Marguerite Duras va ser militant del Partit Comunista i durant l'ocupació alemanya de París va convertir el seu pis de Saint Germain-des-Prés en un centre de reunió de la Resistència. Després del maig del 1968, es va donar de baixa del Partit Comunista Francès i es va definir políticament com una persona "lliure i d'esquerres".