Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Michael Ende

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Ingeborg Hoffmann (1)
Johannes Schaaf (1)
Michael Ende (3)
Wolfgang Petersen (1)
44 lectures d'aquest article
18 impressions d'aquest article
Michael Ende
Ens van deixar
El 28 d'agost de 1995 va morir a la ciutat alemanya de Fiderstadt, a prop de Stuttgart, l'escriptor Michael Ende, víctima d'un càncer d'estómac, a 65 anys.

Ende, que no havia aparegut en públic des de la fira del llibre de Leipzig de 1994, era considerat el gran renovador de la literatura fantàstica per a nens i per a joves, si bé ell sempre havia volgut eliminar les fronteres tradicionalment fixades entre literatura per a joves i literatura per a adults. Ende volia conduir el lector a través del "plaer d'una fantasia lliure i no intencionada", i els seus treballs reflecteixen perfectament una barreja de móns reals i fantàstics on no falten la poesia, l'emoció i la tensió narrativa.

Gran admirador de l'obra de Jorge Luis Borges, Robert Louis Stevenson i John Ronald Reuel Tolkien, les seves obres més representatives i conegudes són Momo i La història interminable, 1979, totes dues portades al cinema amb desigual fortuna. La història interminable, dirigida per Wolfgang Petersen, es va estrenar el 1984 i va ser un èxit de públic i crítica, malgrat no comptar amb el suport de l'escriptor. Momo, dirigida per Johannes Schaaf, es va estrenar el 1986, però els resultats obtinguts no van ser tan bons.

Michael Andreas Helmuth Ende va néixer a la localitat bavaresa de Garmisch-Partenkirche el 12 de novembre de 1929. Fill del pintor surrealista Edgar Ende, va iniciar els seus estudis a l'escola antroposòfica de Stein. Després es va decantar per l'art dramàtic, i va arribar a treballar com a actor a Munic amb Bertolt Brecht.

El 1960 va editar el seu primer llibre, Jim Botó i Lluc el maquinista, que havia rebut el premi Jungendbuhpreis de llibre juvenil dos anys abans. El 1967 es va traslladar a viure a Genzano, a prop de Roma, i no va tornar a Alemanya fins al 1985, quan va morir la seva primera esposa, l'actriu Ingeborg Hoffman, amb qui s'havia casat el 1964.
El 1989 es va casar per segona vegada amb Marika Sato, la seva traductora de japonès.

Les seves obres mes conegudes, Momo (Premi Alemany del Llibre Juvenil) i La història interminable, van ser escrites el 1972 i el 1979, respectivament. El 1980 va publicar Jojo, història d'un saltimbanqui i El mirall en el mirall, i el 1990 El licor dels desitjos. Al mes de setembre de 1995 estava preparada l'edició d'un llibre seu de dibuixos, Lirum, Laru.

Les obres de Michael Ende han estat traduïdes a més de 30 idiomes, amb una tirada superior als 17 milions d'exemplars arreu del món.