Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Patricia Highsmith

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Agatha Christie (1)
Alain Delon (2)
Alfred Hitchcock (10)
Mary Coates (1)
Patricia Highmith (3)
René Clement (4)
Truman Capote (2)
Wim Wenders (8)
Entitats Entitats
Barnard College (1)
Universitat de Columbia (9)
Women`s Wear Daily (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Yaddo (New York, EUA) (1)
56 lectures d'aquest article
30 impressions d'aquest article
Patricia Highsmith
Ens van deixar
El 4 de febrer va morir a Locarno, Suïssa, a 74 anys l'escriptora nord-americana Patricia Highstmith a causa d'una leucèmia. En el moment de la seva mort i després de la desaparició d'Agatha Christie, Highsmith era possiblement l'autora més llegida del món en el gènere de novel•la negra.

Patricia Highsmith va néixer el 19 de gener de 1921 a Fort Worth, Texas. Era filla de l'escriptora Mary Coates, il·lustradora del Women's Wear Daily, i de Jay Bernard Plangman. El matrimoni es va divorciar al cap de poc de néixer ella, i la mare es va tornar a casar amb Stanley Highsmith, que li va donar el seu nom a la nena.

Highsmith es va graduar al Barnard College i va estudiar a la Universitat de Columbia de Nova York, però va deixar la facultat per dedicar-se a escriure. Truman Capote la va introduir al grup
d'intel·lectuals de Yaddo. Així, a 28 anys va publicar Estranys en un tren, la seva primera novel·la i una de les més destacades, que va ser portada al cinema el 1951 per Alfred Hitchcock.

La segona novel·la, El preu de la sal, la va publicar sota el pseudònim de Claire Morgan, i la tercera, L'assassí, ja ho va fer amb el seu propi nom.

Admiradora de Henry James, Highsmith sempre va cultivar el gènere negre, i les seves obres van despertar constantment l'interès dels directors de cinema. La versió de René Clement de L'intel·ligent senyor Ripley, estrenada com a A ple sol i protagonitzada per Alain Delon, li va donar la fama definitiva. Anys més tard, Wim Wenders va versionar El joc de Ripley amb el títol L’amic americà, pel·lícula sobre la qual Highsmith va opinar que era la millor que s'havia fet sobre les seves novel·les.

Després de l'èxit d'Estranys en un tren, Highsmith va abandonar els Estats Units i va viure a Irlanda, Àustria, Grècia, Anglaterra i França, abans de instal·lar-se definitivament a Suïssa, on va escriure la seva obra pòstuma: Small g: un idil·li d'estiu, una novel·la de suspens ambientada a Suïssa amb temàtica homosexual. En total va escriure 20 novel·les i 7 relats curts.