Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Ricard Giralt Miracle

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Artistes, pintors, fotògrafs, escultors (158)
Personatges Personatges
Franz Schuwer (1)
Joan Seix (1)
Josep Lluís Sert (3)
Ricard Giralt Miracle (3)
Entitats Entitats
Editorial PEN (1)
Filògraf (taller d'arts gràfiques) (1)
Medall d'or del FAD (1)
Premio Nacional d'Arts Plàstiques (8)
Premio Nacional de Diseño Gráfico (1)
Premis Ciutat de Barcelona (40)
75 lectures d'aquest article
32 impressions d'aquest article
Ricard Giralt Miracle
Ens van deixar
El dissabte 26 de novembre va morir a Barcelona el dissenyador gràfic Ricard Giralt Miracle, el més destacat representant català del racionalisme i el moviment Bauhaus. Giralt Miracle va morir als 83 anys a causa d'una aturada cardíaca.

Ricard Giralt Miracle va néixer a Barcelona l'any 1911. El seu pare, Francesc Giralt, era un reconegut litògraf, que el va introduir al món de l'art. Giralt Miracle va estudiar les arts gràfiques a l'estudi Seix i Barral, dirigit per Joan Seix i Franz Schuwer. També va ser deixeble de Josep Lluís Sert, que el va posar en contacte amb el racionalisme í el moviment Bauhaus.

Abans de la guerra, Giralt Miracle va participar en les tasques de disseny de l'Exposició Universal de 1929, i durant la guerra va fer de cartellista per a la Generalitat i el Sindicat de Dibuixants.

Després de l'exili, es va dedicar al cartellisme publicitari i a la realització de cobertes de llibres. L'any 1947 va fundar Filògraf, un taller d'arts gràfiques artesanals. Des de Filògraf va imprimir publicacions per als principals artistes plàstics i escriptors catalans de l'època. Vinculat a l'avantguarda, l'any 1953 va fundar l'editorial PEN, dedicada a la producció de llibres sobre art.

Giralt Miracle va rebre molts premis i guardons, com ara el Ciutat de Barcelona d'arts plàstiques, el Premio Nacional d'arts plàstiques, la medalla d'or del FAD i el Premio Nacional de disseny gràfic. L'any 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi.

La seva obra va ser objecte d'una exposició antològica a la Fundació Miró l'any 1982.