Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Ernesto Zedillo

Article de referència:
La revolta zapatista trenca el PRI
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Eleccions i processos electorals (1758)
Política internacional (1336)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Carlos Salinas de Gortari (12)
Ernesto Zedillo Ponce de León (18)
Luis Donaldo Colosio (8)
Entitats Entitats
Partit Revolucionari Institucional (19)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Mèxic (64)
24 lectures d'aquest article
26 impressions d'aquest article
Ernesto Zedillo
Ernesto Zedillo es va presentar a les eleccions generals i presidencials celebrades el 21 d'agost amb un programa de canvis: crear un milió de llocs de treball, continuar la desregulació de l'economia, augmentar les despeses en educació i sanitat, mantenir l'acord de lliure comerç amb el Canadà i els Estats Units i impulsar reformes econòmiques de pes.

Ernesto Zedillo Ponce de León va néixer a Mèxic D.F. l'any 1951. Era fill d'un electricista que va fixar la residència definitiva de la seva família al nord del país, a la Baixa Califòrnia. Els seus primers estudis els va fer a l'escola pública i va començar a a treballar ben aviat per poder-se pagar la carrera d'economista. La seva relació laboral amb el Banc de Mèxic li va permetre obtenir beques per estudiar a les universitats de Yale, als Estats Units, i Bradford, a la Gran Bretanya.

Zedillo va ingressar al PRI l'any 1971, mentre tenia altes responsabilitats al Banc de Mèxic. Va ser a l'equip de Carlos Salinas de Gortari sis anys. Primer, des del 1988, com a secretari de programació i pressupostos, i després des del 1992, com a titular d'Educació. Des d'aquest ministeri va impulsar la descentralització del sistema educatiu del país, una reforma llargament esperada que li va valer una gran popularitat.

Després de l'assassinat al mes de març de Luis Donaldo Colosio, Zedillo va comptar amb el suport de les principals famílies del PRI com a nou candidat. Tots els sectors reconeixien la seva capacitat tècnica, però molts dubtaven del seu carisma de líder.