Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
El Papa Joan Pau II oficia la missa a la plaça Sant Pere del Vaticà davant de milers de persones

Articles dependents
Joan Pau II
Ricard Maria Carles
Vicent Enrique Tarancon
Álvaro del Portillo
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Literatura i llibres (278)
Música (203)
Religió i església catòlica (416)
Personatges Personatges
Karol Józef Wojtyła (186)
Entitats Entitats
Edicions Musicals Hours (1)
Ràdio Televisió Italiana (3)
Time (8)
48 lectures d'aquest article
204 impressions d'aquest article
El tram final d'un pontificat
Església catòlica
El papa Joan Pau II va ser declarat "home de l'any 1994" per la prestigiosa revista americana Time. Però el 1994 no va ser un any bo per a Joan Pau II. Després de més de quinze anys al capdavant del catolicisme mundial i de 74 anys de rodar pel món, el seu organisme i particularment els seus ossos se'n ressentien. Joan Pau II va haver de ser operat d'una fractura de maluc que es va fer en caure a la banyera. Aquest accident i el delicat estat de salut en què va quedar li van impedir de tirar endavant els importants projectes que s'havia fixat per al 1994: visitar el Líban i anar a Sarajevo i Ruanda. Tampoc no va poder assistir a la conferència demogràfica que l'ONU va celebrar al Caire al mes de setembre. El nomanament, el 30 d'octubre de 1994, de tranta nous cardenals, entre els quals hi havia l'arquebisbe de Barcelona, Ricard Maria Carles, va ser interpretat com el senyal inequívoc que la salut del Sant Pare estava molt deteriorada i que Joan Pau II preparava ja la seva successió.

La falta de mobilitat, però, no va impedirà Joan Pau II una presència intel•lectual activa durant l'any: va combatre la tesi anglicana del sacerdoci femení, es va mostrar radicalment en contra del control de natalitat com a solució dels problemes demogràfics al Tercer Món, va insistir en els valors familiars com a suport decisiu per afrontar els problemes de la nostra era i va criticar les guerres i els enfrontaments fratricides generats a tot el món.

A finals de febrer, el Papa va publicar la seva Carta a les famílies, en què demanava un retorn a les famílies que agrupen diverses generacions. També va definir aquesta institució com una comunitat de vida humana, de persones unides per l'amor.

El 20 d'octubre es posava a la venda arreu del món el llibre Travessant el llindar de l'esperança. El volum recollia un seguit de respostes a un qüestionari del periodista de la RAI Vittorio Messori. Joan Pau II li va respondre i va dedicar bona part del llibre a l'existència de Déu, el dolor, la vida eterna i la dignitat de l'home. Entre aquests temes cabdals abordats pel Papa hi havia un capítol dedicat a legitimar el papat com a hereu de la tradició de Crist. Per primera vegada en la història de l'Església catòlica, un Sant Pare col•laborava en un llibre-entrevista per explicar el seu pensament i analitzar la societat actual.

El llibre va tenir tant èxit com tindria dos mesos després el disc on el Papa llegia les homilies de dues misses. L'empresa discogràfica Edicions Musicals Hours va posar a la venda dos discos compactes (i quatre cintes de casset) amb un missatge escrit i firmat pel mateix Sant Pare relacionat amb la celebració del Nadal en família. La gravació acabava amb una Missa del Gall cantada en gregorià.

L'èxit del llibre i els discos, traduïts a diversos idiomes, en va fer esgotar ràpidament les existències. Tot i que l'esforç de distribució i venda van ser molt eficaços, abans de final d'any va caldre fer-ne noves edicions.

En el camp diplomàtic, Joan Pau II va propiciar l'establiment de relacions diplomàtiques amb Israel, una fita històrica en les relacions entre el cristianisme i el judaisme.