Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Esportistes, entrenadors, dirigents esportius (558)
Futbol (1129)
Trofeus, campionats, medalles, rècords (1378)
Personatges Personatges
Johan Cruyff (68)
Robert William Robson (15)
Entitats Entitats
Copa del Rei de Futbol (102)
Futbol Club Barcelona (971)
Lliga Futbol Professional Espanyola (153)
UEFA Champions League (133)
149 lectures d'aquest article
1996, l'any del canvi
Esports
"Ara el que hem de fer és demostrar com és el Barcelona i com som nosaltres"

Josep Guardiola
Jugador del FC Barcelona

Fer un balanç del que va ser l'any 1996 a aquestes alçades de temporada és força complicat. És difícil veure què va passar la temporada passada perquè tenim molt recents les coses que han estat passant últimament. Jo recordo que va ser un any amb gent molt jove, amb gent de la casa. Vam fer un equip bastant nou. L'any anterior, el 1995, havia estat molt difícil per a nosaltres, molt dur, perquè al mes de març ja estàvem fora de totes les competicions, sense opcions a la Lliga, i eliminats a la Copa d'Europa i la Copa del Rei. La temporada passada vam tenir un començament molt bo i molt esperançador per la incorporació d'aquests jugadors joves. La gent jove s'havia aclimatat perfectament al conjunt i semblava que l'equip aniria endavant amb certa facilitat. Després vam tenir una davallada en alguns partits, hi va haver una fase en què ens va costar guanyar, però el més important és que vam arribar al final de la temporada amb opcions de guanyar-ho tot. Malauradament, en deu dies vam perdre totes les competicions, però també les podíem haver guanyat totes. En general, jo penso que vam estar bé. Em sembla que no es pot comparar amb la temporada anterior, que sí que la podríem qualificar com un fracàs, aquesta paraula que tant agrada als periodistes. Però l'any passat vam estar lluitant fins al final, encara que no vam assolir cap títol. El que passa és que en un club com el Barcelona no guanyar cap títol és un problema.

A finals de temporada arriba la marxa de l'entrenador, de Johan Cruyff. Els jugadors vam entendre que era una decisió de la junta directiva i que ens n'havíem de mantenir al marge. El cert és que la seva marxa va trencar amb uns hàbits adquirits, amb una forma de jugar, una manera de portar l'equip... El fet que Cruyff marxés, certament, va suposar un canvi, però els jugadors no hi vam entrar ni sortir.

El canvi es completa amb l'arribada del mister, de Bobby Robson. Els hàbits canvien, la forma d'entrenament canvia... La forma de jugar, el concepte, tot és diferent de les temporades anteriors.

A més, hi hem d'afegir l'aplicació de la sentència Bosman. Això ha fet que el vestidor patís un canvi molt important. Però no un canvi de conducta ni de comportament —penso que la gent que hi ha ara també és molt maca—, sinó un canvi de persones. Hi ha hagut molta gent nova, fins i tot més que l'any passat. La sentència Bosman ha fet que es produís una circumstància impensable fa pocs anys. Hi ha molts partits d'aquesta temporada en què només juguem tres espanyols a l'onze titular.

Tot això produeix un canvi que no és fàcil d'assimilar. És veritat que ha passat en molts equips, però nosaltres a més a més hi hem de sumar el fet de tenir un entrenador nou. Jo penso que de mica en mica anem arribant al nivell que ha de ser el nostre.

Aquesta temporada, de moment, les coses ens estan anant força bé. Estem classificats a Europa, ja no hi hem de pensar fins al mes de març, i som a dues passes de la final.

A la Copa del Rei encara no hi hem entrat, i a la Lliga estem ben col·locats i mantenim totes les opcions per guanyar-la. Per tant, queda molt per decidir, tot. Ara el que hem de fer és demostrar com és el Barcelona i com som nosaltres, i ho farem en els pròxims mesos, per arribar al març i l'abril amb opcions de guanyar-ho tot.

El 1997 el Barcelona ha de guanyar. Està habituat a això i ha de fer-ho. Jo sóc optimista i cal que tots ho siguem.