Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Felipe González

Article de referència:
Malgrat els escàndols i gràcies a CiU
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Política espanyola (900)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Adolfo Suárez (31)
Carmen Romero (3)
Felipe González (226)
Entitats Entitats
Congrés dels Diputats (476)
Organització del Tractat de l`Atlàntic Nord (264)
Partit Socialista Obrer Espanyol (1019)
Unión de Centro Democrático (30)
Universitat de Lovaina (1)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Andalusia (38)
Sevilla (27)
Suresnes (França) (3)
39 lectures d'aquest article
Felipe Gozález
Felipe Gonzàlez Màrquez va néixer a Sevilla el 5 de març de 1942 en una família senzilla. Felipe va ser l'únic dels seus germans que va fer estudis universitaris, i es va llicenciar en dret l'any 1966 a la Universitat de Sevilla. Gonzàlez va ampliar estudis a la Universitat de Lovaina i va començar a treballar de professor no numerari a la Facultat de Dret de Sevilla.

Gonzàlez va començar la seva trajectòria política a les organitzacions juvenils catòliques, i es va afiliar a les socialistes l'any 1962. Va ingressar al PSOE el 1964. L'any 1965 va entrar a l'executiva sevillana del partit i va ser escollit membre del comitè nacional l'any 1969 i de l'executiva federal l'any 1970.

L'any 1974, en el congrés del partit que va tenir lloc a Suresnes, França, Gonzàlez va ser elegit secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). L'any 1975, Gonzàlez va revalidar el seu càrrec en el primer congrés en la legalitat que va fer el partit. A les eleccions de 1977 i 1979 va ser escollit diputat.

La crisi d'UCD, partit polític majoritari en el Congrés després de la dictadura i presidit per Adolfo Suàrez, li va permetre guanyar les eleccions generals d'octubre de 1982 i formar govern I’1 de desembre d'aquell any.

Gonzàlez va comptar amb tot el suport social dels sindicats i els sectors progressistes del país, però l'entrada a l'OTAN i la política econòmica practicada pel govern van fer minvar el suport d'aquests grups.

Malgrat tot, l'any 1986, Gonzàlez va tornar a guanyar les eleccions per majoria. L'any següent va obtenir també la majoria a les eleccions europees, i el PSOE va ser el partit més votat en les eleccions autonòmiques i municipals del 1988. L'any 1989, en les eleccions generals anticipades del mes d'octubre, va tornar a guanyar malgrat no arribar a la majoria absoluta per un diputat.

L'any 1993 Gonzàlez va aconseguir novament fer del PSOE el partit més votat i va poder mantenir-se com a cap de govern gràcies al suport dels nacionalistes catalans i bascos.

Casat amb la també diputada socialista Carmen Romero l'any 1969, Felipe Gonzàlez té tres fills: Pablo, David i Maria.