Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
L'helicòper dels Bombers de la Generalitat després de l'accident

Article de referència:
L'any dels focs
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Bombers i Mossos d`Esquadra (59)
Entitats Entitats
Hospital Joan XXIII (4)
148 lectures d'aquest article
46 impressions d'aquest article
Francesc Riocabo
El 13 d'agost de 1994, un helicòpter dels Bombers de la Generalitat va tenir un accident mentre participava en els treballs d'extinció de l'incendi declarat als termes de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que havia cremat 300 hectàrees de matolls.

L'helicòpter anava a aterrar prop d'una bassa per carregar aigua quan va perdre el control. A conseqüència del fet, l'aparell va anar a parar contra terra i van resultar malferits els dos bombers que hi viatjaven dins i dos que eren a fora guiant les maniobres. Els ferits eren Carles Font Gili, cap de guàrdia de la brigada de bombers; Alfons Gomis Adseries i Anton Franc Combalia, bombers, i Francesc Riocabo Vàzquez, cap de la brigada de bombers de Tarragona. Tots quatre van ser traslladats en un altre helicòpter a un hospital de Tarragona.

Francesc Riocabo va ser qui va prendre més mal. Se li va diagnosticar politraumatisme, fractures de costella, pelvis i columna i contusions al tòrax i a la cavitat abdominal, amb hemorràgia interna. Malgrat els esforços dels metges, Riocabo va morir un mes després, el 18 de setembre, a causa de les ferides. Era la cinquena víctima mortal dels incendis de Catalunya.

Francesc Riocabo va néixer a Grulleros, Lleó, el 18 de desembre de 1944, però va emigrar de ben petit amb la seva família a Amposta, la capital del Montsià. Era fill d'una mestra i tenia quatre germans.

Els primers estudis els va fer al col•legi públic d'Amposta. Acabat el batxillerat, Riocabo va anar a estudiar enginyeria tècnica industrial a Vilanova i la Geltrú, i arquitectura a Barcelona, on es va llicenciar. L'any 1974, Riocabo va guanyar la plaça d'arquitecte municipal de Tortosa i el 1981 va ser nomenat cap dels Bombers de la Generalitat a Tarragona.

Els funerals de Riocabo es van celebrar a l'església de Santa Maria de Montalegre de Barcelona i van ser oficials pel germà de la víctima, el capellà Josep Lluís Riocabo. A l'enterrament hi van ser presents totes les autoritats -menys el president Jordi Pujol, que era de viatge al Marroc- i més d'un miler de persones. A la cerimònia s'hi van llegir dues cartes personals que Juan Echevarría, prelat de l'Opus Dei, havia fet arribar a la família del bomber, que havia ingressat a l'Obra en els seus anys d'estudiant.