Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Franco Moschino

Article de referència:
L'any del Wonderbra
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Famosos en general (54)
Personatges Personatges
Franco Moschino (3)
Gianni Versace (5)
41 lectures d'aquest article
3 impressions d'aquest article
Franco Moschino
El diumenge 18 de setembre de 1994 va morir a casa seva a Annone, Brianza, al nord d'Itàlia, el dissenyador de moda italià Franco Moschino a causa d'un càncer, a l'edat de 44 anys, quan era al cim de la seva creativitat.

Pels entesos, Moschino havia estat el principal crític dels paràmetres imposats en la moda dels anys vuitanta. El seu estil va trencar amb les formes consagrades i va tornar a imposar la llibertat en la moda.

"Fa anys", havia declarat el 1990, "que dic que preocupar-se pels vestits és de beneits. Anys que em manifesto en contra del sistema, anys que malparlo als clients i als periodistes, però malgrat tot això les meves creacions cada dia es venen més. Començo a pensar si no hi deu haver un cert component masoquista en la clientela." Tot això quedava sintetitzat en una les seves frases favorites: "Fashion is chic, fashion is shit."

Moschino no solament feia moda: pintava, fotografiava, cantava, escrivia i parlava, i de tant en tant exposava o donava conferències. En aquestes últimes sempre començava dient que no tenia estudis universitaris i després parlava del buit que presideix l'esdevenir social: "La buidor és l'únic que hi ha", deia referint-se al món modern. "No hi ha res. No esperem res. No sabem res. Som en una societat que no s'interessa per res específicament; només mira, com els voyeurs."

Franco Moschino havia nascut el mes de març de 1950. La modèstia de la seva família i el seu interès per fer coses el van allunyar dels estudis. Acabat l'ensenyament secundari, es va posar a treballar, però sempre en coses diferents: cambrer, disc-jockey, venedor de llibres, etc.

El seu interès per l'art, però, el va portar a connectar amb el món de les galeries i, sobretot, amb el de la moda. I així, primer de la mà de Gianni Versace (1974-1977) i després sol, va anar gestant un estil que va donar a conèixer el 1984 per primer cop a Milà, on sempre va tenir el seu quarter general.

En el moment de la seva mort, tenia més de 35 llicències al mercat, compostes de més de 150 models cadascuna. Havia presentat la seva última col•lecció al mes de febrer.