Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Gene Kelly

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Actors, actrius, directors (340)
Personatges Personatges
Alexandre Dumas (3)
Eugene Curran Kelly (3)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Los Ángeles (Califòrnia, EUA) (64)
46 lectures d'aquest article
19 impressions d'aquest article
Gene Kelly
Ens van deixar
El ballarí, coreògraf, cantant i actor Gene Kelly, un dels grans mites dels musicals de Hollywood, va morir el 2 de febrer de 1996, a 83 anys, a causa d'una embòlia, a la seva residència de Beverly Hills, a Los Angeles, acompanyat per la seva dona, Patricia Ward.

Kelly va ser l'home que va revolucionar la manera de fer musicals a Hollywood. Kelly havia creat un estil que donava a la dansa un protagonisme equivalent al de la paraula en els guions convencionals. Algunes de les seves interpretacions formen part dels moments estel•lars de la història del cinema: la seva actuació sota la pluja cantant i ballant el Singing in the rain, la seva versió d’Els tres mosqueters d'Alexandre Dumas, la creació coreogràfica d’Un americà a París, la trepidant Un dia a Nova York, o fins i tot el Xanadu que va fer en un intent de mantenir-se al capdavant de l'escena. L'obra de Kelly era immensa en quantitat i qualitat.

Gene Kelly va néixer a Pittsburgh, Pennsilvània, el 23 d'agost de 1912 en una família d'origen canadenc. Tenia només vuit anys quan els seus pares el van matricular en una escola de dansa, cosa que no va impedir que es diplomes en economia i periodisme. Però la dansa era la seva vocació autèntica. Va treballar de professor de ball fins que el 1938 va entrar en contacte amb el món de Broadway. El seu primer èxit va arribar el 1940 en coreografiar i protagonitzar el musical Pal Joey. Va debutar a Hollywood el 1942, al costat de Judy Garland, la cantant de més èxit del moment, protagonitzant For me and my girl sota la direcció de Busby Berkeley. Des de llavors, la Metro Goldwyn Mayer Productions el va contractar com a artista fix.

Amb la Metro va fer les seves pel•lícules més conegudes, Un dia a Nova York (1949) i Cantant sota ta pluja. Kelly va treballar també amb altres directors com Vincente Minnelli, Georges Sidney o George Cukor fent pel•lícules antològiques com EI pirata, Brigadoon o Un americà a París, Oscar al millor film de 1951.

A finals dels cinquanta va decantar la seva carrera cap a papers dramàtics i la direcció, en part a causa d'una lesió al genoll que li va impedir ballar durant dos anys. Hello, Dollv, amb Barbra Streisand i Louis Armstrong, va ser un dels últims grans musicals que va dirigir.

La seva última aparició al cinema va ser a That’s Entertainment III, del 1994, on feia el paper de presentador de la recopilació de musicals de Hollywood. El 1982 va aparèixer a Xanadu, de Robert Greenwald, on, malgrat la seva edat, va fer un número de ball damunt d'uns patins. El 1983 es va retirar definitivament.

El 1951 va rebre un Oscar especial per la seva extraordinària contribució al cinema musical. L'Institut del Film Americà va premiar el mite del musical pel conjunt de la seva obra el 1985, i tres anys després va ser homenatjat per l'Associació d'Actors Americans.

Gene Kelly va tenir tres fills i tres esposes: Betsy Blair, amb qui es va casar el 1940 i de qui es va divorciar el 1957; Jeanne Coyne, amb qui es va casar el 1960 i que va morir de leucèmia el 1978, i Patricia Ward, que va conèixer el 1985 i amb qui es va casar el 1990.