Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Gerald Durrell

Article de referència:
La conferència del clima
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Científics, innovadors, investigadors (120)
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Gerald Durrell (3)
Lawrence Durrell (1)
Lee Wilson McGeorge (1)
Linda Sonia Rasen (1)
Entitats Entitats
Jersey Wildlife Preservation Trust (1)
Ordre de l'Imperi Britànic (2)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Camerun (2)
Corfú (Grècia) (1)
Illa de Jersey (Regne Unit) (2)
30 lectures d'aquest article
88 impressions d'aquest article
Gerald Durrell
El 30 de gener de 1995 va morir a 70 anys, a l'illa de Jersey, a la part britànica del canal de la Mànega, l'escriptor i naturalista Gerald Durrell a conseqüència d'una malaltia de fetge. Durrell era un personatge molt ben considerat a la Gran Bretanya per la gran tasca que va desenvolupar en defensa de les espècies animals en perill d'extinció. Amb aquest objectiu havia fundat la Jersey Wildlife Preservation Trust.

Gerald Malcolm Durrell, nascut el 7 de gener de 1925 a Jamshedpur, a l'Índia, era germà del desaparegut novel·lista Lawrence Durrell, que va ser qui el va animar a dedicar-se a la història natural. La família va viure a l'índia fins que la mort del pare els va obligar a traslladar-se primer a Londres i després a l'illa de Corfú, quan Gerald Durrell tenia dotze anys. En aquesta illa grega van néixer la seva afició al naturalisme i el seu amor als animals.

De tornada a Londres, ja adolescent, Durrell va treballar d'aprenent de cuidador al zoològic de Whipsnade i a 21 anys ja va fer la seva primera expedició al Camerun per estudiar els animals salvatges en el seu hàbitat.

A 28 anys va publicar la seva primera obra, L’arca sobrecarregada, però l'èxit li va arribar amb el seu llibre més conegut, La meva família i altres animals (1956), obra traduïda a més de 30 llengües de tot el món. Després va publicar, entre altres, Un zoo a la maleta (1960), Cuques i altres parents (1969), L'arca aparcada (1976) i El jardí dels déus (1978).

El 1951 es va casar per primer cop, amb Linda Sonia Rasen, amb qui va compartir el seu somni naturalista. El 1958, Durrell va fundar el seu propi zoològic a Jersey i va produir diverses pel·lícules i reportatges sobre la vida animal, aprofitant els seus viatges per tot el món. La sèrie El naturalista aficionat va ser emesa per les principals televisions del món i va consagrar Durrell com un personatge de fama mundial.

El 1969, seguint amb els seus propòsits proteccionistes, va fundar la Jersey Wildlife Preservation Trust, dedicada a la reproducció de la vida animal salvatge en captivitat per traslladar els animals posteriorment al medi natural. El 1976 va organitzar, també a l'illa de Jersey, on vivia, una mena d'universitat paral·lela per difondre els seus coneixements.

Condecorat el 1983 amb l'Orde de l'Imperi Britànic, els seus últims llibres els va fer en col·laboració amb la seva segona dona, la zoòloga Lee Wilson McGeorge, amb qui s'havia casat l'any 1979: Com disparar a un naturalista amateur (1984), Durrell a Rússia (1986) i L'aniversari de l'arca (1991).