Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1995

Imprimir    Recomanar article
Guennadi Ziugànov

Article de referència:
El retorn
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Eleccions i processos electorals (1758)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Boris Ieltsin (157)
Guennadi Ziugànov (13)
Mikhaïl Gorbatxov (25)
Entitats Entitats
Partit Comunista de la Federació Russa- Partit Comunista Rus- Partit Comunista de Rússia (13)
5 lectures d'aquest article
Guennadi Ziugànov
Nascut el 26 de juny de 1944 a la petita localitat russa de Mimrino, a prop de la ciutat d'Oriol, Ziugànov era doctor en ciències polítiques i havia treballat de professor de marxisme-leninisme.

Ziugànov havia ingressat al PCUS en acabar el servei militar, i va fer carrera dintre la burocràcia del partit, encarregant-se habitualment de temes ideològics. Amb l'accés al poder de Mikhaïl Gorbatxov i després de la creació del PC de la Federació Russa, Ziugànov va passar a primer pla.

Membre del politburó del Partit Comunista rus des del desembre de 1990, no va aparèixer entre els implicats en el cop d'Estat del mes d'agost de 1991 que volia destituir Gorbatxov. Després de l'arribada de Borís leltsin al poder, Ziugànov va incrementar la seva activitat política, fins al punt d'assumir el liderat del PC el mes de febrer de 1993 quan el partit va ser legalitzat per leltsin. Malgrat la responsabilitat que tenia en el Partit Comunista, va aconseguir salvar-se de la presó després de ser aixafada la rebel·lió parlamentària del mes d'octubre de 1993.

Malgrat ser considerat un típic funcionari del PCUS sense cap carisma polític, va aconseguir que el seu partit fos el més votat en les eleccions legislatives del 17 de desembre i es configurava com un seriós aspirant a la presidència de Rússia.