Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
J. Antoni Duran i Lleida

Article de referència:
Entre Convergència i l'Olivera nacional
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Personatges Personatges
Josep Antoni Duran i Lleida (311)
Entitats Entitats
Unió Democràtica de Catalunya (194)
113 lectures d'aquest article
317 impressions d'aquest article
J. Antoni Duran i Lleida
El reelegit president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, va néixer al Campell (la Llitera} el 27 de març de 1952 i va estudiar el batxillerat superior a Balaguer. Llicenciat en dret per la Facultat de Lleida el 1972, va fer també alguns cursos de ciències polítiques i de ciències de la informació. A Lleida va establir el seu despatx com a advocat, i va exercir com a professor de dret a la Facultat d'aquella ciutat. Casat amb Marta Colls Peyra, filla d'un important advocat barceloní vinculat a la democràcia cristiana internacional, era pare de tres filles.

Duran i Lleida va començar la carrera política col·laborant amb grups democristians de l'Aragó, i el 1974 va ingressar a les joventuts d'Unió. El 1976 va entrar al consell nacional d'UDC, i va ser escollit president de les Joventuts l'any següent. El 1979 va encapçalar la candidatura de CiU a l'alcaldia de Lleida, d'on va ser regidor, tinent d'alcalde i president de la comissió d'Urbanisme. Va ocupar també els càrrecs de secretari d'Afers Interdepartamentals de la Presidència de la Generalitat i de delegat territorial a Lleida.

Dintre del partit, el 1982 va ser nomenat president del comitè de govern d'Unió a Lleida, i a les eleccions legislatives del 28 d'octubre de 1982 va ser elegit diputat al Congrés per la llista de CiU a Lleida, i va renovar l'escó el 1986. Escollit pel mateix Congrés com a parlamentari europeu, va exercir com a eurodiputat entre I'1 de gener de 1986 i les eleccions europees del juny del 1987.

El 1987 va ser elegit president del comitè de govern d'UDC en el 16è congrés, amb el 88 per cent del vots, substituint Francesc Borrell. Reelegit diputat al Parlament espanyol el 1989, va renunciar a presentar-se el 1993 per dedicar-se plenament a la direcció del partit, que li havia renovat la confiança per unanimitat el 1990, i per una àmplia majoria el 1992, i a la projecció internacional de la democràcia cristiana catalana. El 1993 va ser elegit vicepresident de la Internacional Democratacristiana, i el 1994 reelegit president del comitè de govern d'Unió. El 1996 va ser nomenat president de la part catalana de la comissió mixta de traspassos Estat-Generalitat.