Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Jaume Matas

Article de referència:
L'allargada ombra de Gabriel Cañellas
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Illes Balears i Pitiüses (531)
Nomenaments, investidures, dimissions, cessaments (1880)
Personatges Personatges
Jaume Matas (174)
35 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
Jaume Matas
El 14 de juny, Jaume Matas es va convertir en el tercer president que tenien les Illes en el curt període de dotze mesos. El seu nomenament va ser conseqüència del nou equilibri sorgit en el partit després de la dimissió, per raons diferents, dels dos anteriors presidents: Gabriel Cañellas, el juliol del 1995, i Cristòfol Soler, el maig del 1996.

Jaume Matas Palou va néixer a Palma el 5 d'octubre de 1956. Es va llicenciar en ciències econòmiques i empresarials, branca d'economia general, per la Universitat de València el 1978. En aquesta universitat va cursar l'especialitat d'economia conjuntura! i hisenda pública, i després va guanyar la plaça de cap de servei de finançament autonòmic de la comunitat autònoma de les illes Balears.

Del 1989 al 1993 Jaume Matas va ser director general de Pressupostos de la conselleria d'Economia i membre del grup de treball del Consell de Política Fiscal i Financera, fins que el 20 de juny de 1993 va ser nomenat conseller d'Economia i Hisenda del govern de Gabriel Cañellas. En dimitir aquest el mes de juliol del 1995 a conseqüència de la seva suposada participació en un afer de comissions il·legals, Matas va ser confirmat en el mateix lloc pel nou president balear, Cristòfol Soler, que el 27 de maig, un dia abans de la seva dimissió, el va nomenar conseller d'Agricultura, Comerç i Indústria.

Les circumstàncies de la dimissió de Cristòfol Soler i la correlació de forces dins el Partit Popular balear van determinar la seva elecció com a nou cap de l'executiu de les Illes, càrrec de què va ser investit el 14 de juny, per majoria simple, en la segona votació, després que tres diputats populars s'abstinguessin en la primera.

Amb Matas arribava a l'executiu balear un nou estil de fer política, més preocupat per la consecució d'objectius econòmics que per continuar l'obra d'afirmació política autònoma i lingüística del seu predecessor. Matas era considerat un continuador de la política endegada per Gabriel Cañellas, si bé no va rebutjar els contactes amb el Principat, i va mantenir una entrevista a Palma amb el president de la Generalitat, Jordi Pujol, I'11 de novembre per tractar de temes com el finançament autonòmic i la normalització lingüística.