Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1994

Imprimir    Recomanar article
Javier de la Rosa

Article de referència:
El cas de la Rosa
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Economistes, empresaris, emprenedors (301)
Empreses multinacionals, transnacionals (451)
Presons, detencions, condemnes, penes (580)
Personatges Personatges
Javier De la Rosa (44)
José María Porcioles (3)
Pedro Garnica (1)
Entitats Entitats
Anheuser-Busch (4)
Banc Garriga i Nogués (1)
Banc Pastor (1)
Banesto (48)
Ebro Agrícolas (1)
Ercros (13)
Grand Península (2)
Grand Tibidabo (8)
Grup KIO (12)
Impacsa (1)
Tele 5 (58)
Torras Hostench (2)
Universitat de Barcelona (193)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Estat Espanyol (1908)
415 lectures d'aquest article
73 impressions d'aquest article
Javier de la Rosa
Javier de la Rosa Martí va néixer a Barcelona el 29 de setembre de 1947. Va fer els seus primers estudis als jesuïtes de Sarrià i els superiors de dret a la Universitat de Barcelona, a més d'un màster en direcció d'empreses al IESE de Barcelona.

L'any 1971 va ingressar al Banc Pastor com a adjunt a direcció. El 1976 arriba a la direcció general de la Banca Garriga Nogués, filial de Banesto a Catalunya. Seguint les directrius del llavors president de Banesto, Pedro Garnica, va encetar una política accelerada de captació de clients que va deixar un forat de 100.000 milions de pessetes, una xifra 15 vegades superior al capital del banc.

De la Rosa va sortir ben parat de l'episodi Garriga Nogués. El 1985 va passar a treballar pel Kuwait Investment Office (KIO). Amb KIO, De la Rosa va començar una nova fase de la seva vida, en què va arribar a la condició de supermilionari. N'havia conegut mentre era al Garriga Nogués, en vendre'ls l'empresa Impacsa, una paperera propietat de l'ex-alcalde de Barcelona, José Maria Porcioles, que tenia uns deutes de 8.000 milions de pessetes. De la Rosa va repetir la mateixa operació amb Torras Hostench.

Les primeres gestions a favor de KIO es van completar amb l'adquisició del 12% de les accions del Banc Central. L'operació, però, va ser vetada pel govern, i De la Rosa i KIO van canalitzar les inversions cap a la indústria: Ercros i Ebro Agrícolas. La següent fase va ser l'acostament a les instàncies polítiques. De la Rosa va entrar en contacte amb els cercles del guerrisme i va invertir en Tele-5 i altres projectes de mitjans de comunicació.

A finals de 1989, la fortuna de De la Rosa es calculava en més de 15.000 milions de pessetes i havia creat diverses societats pròpies.

Les greus conseqüències de la crisi del Golf, però, van començar a notar-se. KIO va entrar en crisi i va responsabilitzar De la Rosa de mala gestió. L'any 1992, De la Rosa va ser cessat com a vice-president executiu del Grup Torras, el holding que agrupava les inversions espanyoles de KIO i que va presentar suspensió de pagaments del grup per valor de 234.000 milions de pessetes.

Aquest va ser el principi de la fi de De la Rosa. Tots els seus negocis es basaven en el constant transvasament de recursos entre les diferents empreses que controlava o aquelles en què participava. Sense la liquiditat i la capacitat d'endeutament que li conferia KIO, el seu marge de maniobra es va anar reduint dia rere dia.

La seva última aventura va ser Grand Tibidabo. Nascuda de l'adquisició del Consorci Nacional del Leasing CNL, va anar agrupant totes les inversions de De la Rosa i molt especialment Grand Península, l'encarregada de dur a terme el projectat parc d'atraccions de Vila-seca i Salou, després que la societat nord-americana Anheuser-Bush es retirés com a accionista principal del projecte.