Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Joan Gaspar i Paronella

Article de referència:
Museu de Ceret i Museu Clarà, tocats per la polèmica
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Economistes, empresaris, emprenedors (301)
Personatges Personatges
Antoni Clavé (4)
Joan Gaspar Paronella (3)
Miquel Gaspar (1)
Pablo Ruiz Picasso (21)
Entitats Entitats
Creu de Sant Jordi (113)
Fundació Joan Miró (17)
Museu Picasso de Barcelona (18)
40 lectures d'aquest article
30 impressions d'aquest article
Joan Gaspar i Paronella
El 14 de gener de 1996 va morir a Barcelona a 84 anys el galerista Joan Gaspar i Paronella, a causa d'una insuficiència respiratòria. Joan Gaspar havia col•laborat activament en la creació de la Fundació Joan Miró i el 1989 havia rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Ell i el seu cosí germà Miquel Gaspar (mort el setembre del 1989), amb qui va treballar durant més de seixanta anys, van tenir un paper decisiu en la vida cultural de la ciutat de Barcelona i en la creació del Museu Picasso.

Joan Gaspar i Paronella havia nascut a Barcelona el 23 de juny de 1911 i pertanyia a la família que Pablo Picasso va batejar com a "los Gaspares". El seu oncle, Joan Gaspar i Xalabarder va ser qui va crear la famosa Galeria Gaspar, que va ser inaugurada el 1907 amb una exposició de dibuixos d'Isidre Nonell.

Després de la Guerra Civil, la galeria va començar una nova etapa, amb una exposició d'Eliseu Meifrén, seguida de la mostra de Josep Clara i altres. Els cosins Joan i Miquel Gaspar es van fer càrrec de la sala el 1940, quan va morir el seu fundador. Llavors, seguint els consells del pintor Josep Maria de Sucre, van donar un nou aire a les activitats de la galeria, que durant molts anys es va especialitzar en l'art d'avantguarda.

La nova Galeria Gaspar va acollir membres de Dau al Set i el Club 49, i Alexandre Cirici i Joan Prats van ser alguns dels habituals a les reunions que s'hi feien en els anys de la resistència antifranquista. Antoni Clavé i Pablo Picasso van col•laborar estretament amb la galeria a partir dels anys cinquanta. La relació entre els Gaspar i el pintor malagueny va ser decisiva en la creació del Museu Picasso de Barcelona.